Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

3279 Archief van de Coöperatieve Diepvriesvereniging Alem en Omstreken G.A., 1961-2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Coöperatieve Diepvriesvereniging Alem en Omstreken G.A. werd opgericht in 1961. De in de oprichtingsakte genoemde oprichters waren J. van Sonsbeek, J. van Hezik, A. van Boxtel, M. Pompen, P. Brekelmans en W. Bogers. De vereniging wilde partiuclieren in de gelegenheid stellen een kluisje te huren in een te bouwen diepvrieskluis (diepvriesgebouw). Het diepvriesgebouw werd in 1962 gerealiseerd op een perceel aan de Veerweg, kadastraal bekend nummer L1083. In de ledenvergadering van 19 november 2001, waar 28 leden (huurders) aanwezig waren, werd besloten de vereniging op te heffen per 31 december 2001. In 2002 werd het diepvriesgebouw Veerweg 15, verkocht. Het batig saldo van de vereniging, bijna 14.500 euro, werd verdeeld over de leden naar rato van de inhoud van de door hen gehuurde diepvrieskluisjes. Veel dorpen in de Bommelerwaard hebben een eigen diepvriesgebouw gekend. Ze sloten allemaal toen particulieren steeds vaker eigen diepvries gingen aanschaffen. Alem was in de Bommelerwaard, en waarschijnlijk ver daarbuiten, de laatste vereniging die werd opgeheven,
Het archief is zeer fragmentarisch bewaard gebleven. Vergaderstukken zijn er nauwelijks en veel financiële jaarstukken ontbreken. De omvang van het archief bedraagt 0,12 m. Aan de openbaarheid van de stukken zijn geen beperkingen gesteld.
J.J.A. Buylinckx en H. van Doremaele, februari 2009.
Inventaris
3 Hinderwetvergunning voor het diepvriesgebouw
3279 Archief van de Coöperatieve Diepvriesvereniging Alem en Omstreken G.A., 1961-2002
Inventaris
3
Hinderwetvergunning voor het diepvriesgebouw
Datering:
1961; met tekening
Omvang:
1 omslag

Kenmerken

Datering:
1961-2002
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12