Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de dorpen Waardenburg en Neerijnen, 1677 - 1811

2125 Archief van de dorpen Waardenburg en Neerijnen, 1677 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van Waardenburg
1.2. Geschiedenis van Neerijnen
1.3. Waardenburg en Neerijnen in 1808
1.4. Dorpsbestuur
1.5. Geschiedenis van het archief
1.6. Verantwoording van de inventarisatie
2125 Archief van de dorpen Waardenburg en Neerijnen, 1677 - 1811
1. Inleiding
1.6.
Verantwoording van de inventarisatie
Van een oude ordening is niets gebleken. De oude inventarissen gaven weliswaar een nummering aan, maar deze is niet altijd terug te vinden op de stukken. Gekozen is nu voor een ordening analoog aan de basis-archiefcode voor de gemeenten. De archiefbescheiden vermeldt op de oude archiefinventarissen zijn nagenoeg alle nog aanwezig. De inventarissen hebben echter alle betrekking op het archief, gevormd nadat de eerste inventaris (1789) was opgesteld. In het ongewisse blijft welke oudere stukken op dat moment nog aanwezig waren of nog zouden moeten zijn. Tijdens een bezoek van de provinciaal inspecteur der archieven in 1948werd het archief van de gemeente Waardenburg in grote wanorde in de raadszaal en op zolder aangetroffen. Enigszins cynisch werd de aangetroffen situatie beschreven '...bovendien volkomen geblokkeerd door een particuliere inboedel, waaraan het bed en het theeblad niet ontbraken...' Bij het volgende inspectiebezoek was de situatie ten goede gekeerd. Ook werden twee kisten aangetroffen met de dorpspolderarchieven. Doordat in het verleden geen strikte scheiding bestond tussen polder- en dorpsbestuur is de mogelijkheid reëel dat vermenging heeft plaatsgevonden met de archieven van de dorpspolders; hetzelfde geldt overigens ook voor het heerlijkheidsarchief, waarvan de beheerders tevens ambtelijke functies bekleedden. De huidige omvang van het archief is 1,5 strekkende meter.
1.7. Verwijzingen naar andere archieven

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
1,62