
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Inventaris
Inventarisnummer 1509 bevat ook een klapper op de archiefstukken van de archiefdoos met nummer 2, hierin ook oudere stukken en DTB registers vanaf circa 1712. Deze stukken maken gezien hun datering geen onderdeel uit van deze inventaris.
In de verzameling losse spullen werd nog een inventaris aangetroffen van hetgeen aanwezig was ten secretarie. Het stuk dateert van 1872 en is geïnventariseerd onder inventarisnummer 1605. Het geeft aan dat het archief al een indeling had in een aantal rubrieken. Binnen die rubrieken hadden de stukken een volgnummer. Die oude nummering is nog wel eens terug te vinden op de oudere stukken. Bij de inventarisatie heb ik de nummering niet overgenomen.
In 1929 (inventarisnummer 931) sluit men zich aan bij het registratuurbureau van de VNG. Het archief wordt ingericht conform de basisarchiefcode en dus zaaksgewijs.
In 1955 wordt er gemeld (inventarisnummer 728) dat er ten gevolge van verhuizingen wanorde is ontstaan in het oud archief door het gebrek aan bergruimte. In 1957 wordt na de verbouwing van het gemeentehuis de archieven verhuisd van de zolder van het gemeentehuis (waar ze niet brandvrij waren opgeslagen) naar een nieuw gebouwde kluis, gelijkvloers gelegen. In 1972 (inventarisnummer 575) vervangt men de kluisdeur van het archief in een brandwerende deur.
1951: Van het voornemen een kleine brandvrije archiefbewaarplaats te bouwen wordt voorlopig afgezien, voor de registers van de BS is een ruime brandkast aangeschaft.
1953: Archief keurig verzorgd. Opstelling op de zolderkamer is niet ideaal. Aandringen op bouw van een brandvrije archiefbewaarplaats.
1955: Brandvrije archiefbewaarplaats ingericht. Het archief was tijdens de verhuizing in wanorde geraakt, is weer gesorteerd en staat weer keurig verzorgd opgesteld.
1956: De zorg die aan het archief wordt besteed verdient alle lof. Hij vond een collectie archivalia op de 18e eeuw, die stukken zal hij tzt inventariseren.
1957, 1958 en 1959: Het vochtgehalte van de atmosfeer in de kluis bleek te hoog, gezien de schimmelvorming op enige banden. Aangeraden wordt een droopapparaat en ventilatierooster te plaatsen.
1960: De kluis is goed droog. Inventarisatie van het oud-archief wordt voortgezet. Er kwamen belangrijke stukken uit de 16e eeuw voor de dag, waaronder een afschrift van een tot dusver onbekende oorkonde uit 1349, waarbij Hertog Reinald III van Gelre aan de kerspellieden van Beesd vergunning verleende een steenstraat door hun dorp te leggen.
1961: Er werd inventarisatiewerk verricht aan het oud-archief, dat bleek tal van interessante stukken te bevatten.
De oude orde en vooral ook de nummering van de dossiers heeft geen wijziging ondergaan. U zult hiaten aantreffen in de gebruikte nummering. Dat betreffen geen nummers die wij missen, hier is tijdens de bewerking voor gekozen. Omnummeren is te omslachtig en dient geen hoger doel.
Ria Mink-Gijzen
Archivaris.
Tiel, 2014.
meer informatie over MAIS-(M)DWS