Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

1597 Archief van de kerkvoogdij van de Hervormde gemeente Culemborg, 1654 - 1996

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de kerkvoogdij
1.2. Geschiedenis van het archief
1597 Archief van de kerkvoogdij van de Hervormde gemeente Culemborg, 1654 - 1996
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van het archief
Bij de ordening van het archief, dat in de grootste wanorde werd aangetroffen, bleken er nog enige stukken in te berusten, die kennelijk in 1798 uit het stadsarchief waren gelicht en nooit waren teruggebracht. Anderzijds kwam vast te staan, dat de onder nrs. 767-775 van de inventaris van het oud-archief van de gemeente Culemborg beschreven kerkrekeningen, net als enkele in het nieuw-archief van de gemeente aanwezige exemplaren, deel uitgemaakt hebben van het kerkarchief en ook in een oude inventaris daarvan voorkomen. Een ruil van deze archivalia met de gemeente kwam tot stand. De van de gemeente Culemborg teruggekregen rekeningen vindt men beschreven onder nrs. 51-56 en 90-99 van deze inventaris.
Andere documenten, die in oude inventarissen van de kerkelijke archieven voorkomen, te weten de 18e eeuwse begraafboeken, o.a. nog vermeld in een inventaris van 1826, zijn niet meer aangetroffen. Een in 1759 door Van Heumen vervaardigde plattegrond van de graven in de St. Barbarakerk werd enige jaren gelden door de Oudheidkamer voor Culemborg en Omgeving op een veiling bij de firma van Huffel te Utrecht aangekocht.
Aantekening inzake de bewerking
In verband met de slechte leesbaarheid van de gebruikte kopieën is de inventaris overgetypt door mevrouw C. Groenveld van het Regionaal Archief Rivierenland. Daarna is het taalgebruik op de nodige plaatsen gemoderniseerd en is de hoofdstukindeling aangepast om een meer consequente indeling van de inventaris te verkrijgen.
Tiel januari 2004, P.H.
Oorspronkelijk waren dit twee archiefblokken / archieftoegangen, nl. het archief van de kerkenraad en het archief van de kerkvoogdij. Beide genummerd vanaf 1. Bij een eerdere bewerking zijn beide blokken samengevoegd en is ter onderscheid bij de nummers uit het tweede blok bij die nummers hier in deze inventaris de letter b genoteerd.In 2015 zijn beide blokken opnieuw gescheiden, waarbij de b-nummering is opgeheven. Het oorspronkelijke archief is gesplitst in "0881 Kerkenraad" (inclusief Diaconie) en "1597 Kerkvoogdij".
Op verzoek van de Hervormde Kerk Culemborg in 2016 zijn de archiefstukken na 50 jaar openbaar. Indien u eerder stukken wilt inzien, dan kunt u zich wenden tot de Hervormde kerk te Culemborg voor toestemming.

JB / NH, 2015
Inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Na 50 jaar
Omvang in meters:
5,87