Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

0472 Archief van de Lingecommissie, 1865 - 1941

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Lingecommissie onderhield het zogenaamde Tielerwaardse Lingevak en de vroeger onbeheerde Lingevakken. De commissie werd ingesteld bij het Lingereglement van 1865. Haar werkzaamheden bestonden uit het aanbesteden van en voeren van schouw over het vegen van deze Lingevakken.
In de jaren 1838-1865 werden deze werkzaamheden uitgevoerd door gecommitteerden van de dijkstoel van Tielerwaard (zie inv. nrs. 852-872, 1000, 1032-1034). De rekeningen en begrotingen van de commissie waren onderworpen aan de goedkeuring van Gedeputeerde Staten. De Lingecommissie werd opgeheven in 1941, toen haar taken werden overgenomen door het waterschap van de Beneden-Linge, waarvan het reglement op 1 augustus 1941 in werking trad, volgens besluit van G.S. van Gelderland van 16 juli 1941 nr. 258 (Prov. Blad. nr. 32).
Plaatsingslijst

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
2
Toegangstitel:
H. Benning Tissing. Inventaris van het archief van het polderdistrict Tielerwaard 1838-1939 en de Linge Commissie 1865-1941
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.