Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

3188 Archief van de gerechtsbank van de dagelijkse heerlijkheid Aalst, 1666 - 1686

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3188 Archief van de gerechtsbank van de dagelijkse heerlijkheid Aalst, 1666 - 1686
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.1.
Bereik en inhoud
De dagelijkse gerichten waren belast met eenvoudige zaken, zoals over panding aan roerende goederen, pachtcontracten, borgstellingen, leveringscontracten, huurzaken, het verwonden van vee en het onrechtmatig in bezit nemen van gevonden voorwerpen. Indien een schuld de waarde van roerende goederen te boven ging, moest men zich wenden tot de hoge bank waartoe de dagelijkse heerlijkheid behoorde, die zowel roerende als onroerende goederen mocht panden. Omdat de archieven van de dagelijkse gerichten veelal slechts zeer fragmentarisch zijn overgeleverd, komen in de meeste archieven lang niet alle genoemde zaken voor.
Transport van onroerende goederen komt zo-wie-zo niet voor. Tot 1335 behoorde dat tot de competentie van de schepenbank van Zaltbommel, daarna tot die van de nieuwe ingestelde hoge banken. Na 1700 komt rechtspraak in geschillen nog maar sporadisch voor en beperkt de rechtspraak zich grotendeels tot volontaire (vrijwillige) zaken. Het bestraffen van zware misdrijven bleef als vanouds voor de hele Bommeler- en Tielerwaarden voorbehouden aan de schepenbank van Zaltbommel. * 
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
0,12
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: