Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

3192 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, 1568 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.3. Geschiedenis van het archief
3192 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Hedel, 1568 - 1811
Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
De oudst tot nu toe ontdekte schepenakte van Hedel dateert van 1 april 1375. *  De oudste bewaard gebleven stukken in dit archief dateren van 1568. Van het oudste gedeelte van het oorspronkelijke archief is dus veel verloren gegaan.
Na de opheffing van de schepenbank bij de invoering van het nieuwe rechterlijke bestel in 1811, zijn de rechterlijke stukken afgesplitst van de rest van het plaatselijk archief (dorpsbestuur / geërfdenorganisatie) en overgenomen door het Rijk. Het archief werd later ondergebracht in het Rijksarchief in Gelderland te Arnhem (thans Gelders Archief). Door het Gelders Archief werd het archief in 1999 in eigendom overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard (in 2014 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland).

Bij de afsplitsing van de stukken in het begin van de 19e eeuw zijn fouten gemaakt, zodat er in de archieven van het dorp en de geërfdenorganisatie nog stukken van rechterlijke aard aanwezig zijn (geweest) en in dit archief stukken die wellicht met meer recht in die archieven hadden kunnen blijven berusten. * 

Kenmerken

Datering:
1568 - 1811
Plaats:
Hedel
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1568 - 1811
Omvang in meters:
6,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Hedel
Geografische namen: