Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...
x3499 Archief van het Streekarchief Bommelerwaard, (1983) 1999 - 2013
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3499 Archief van het Streekarchief Bommelerwaard, (1983) 1999 - 2013
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Gemeenschappelijke regeling
3499 Archief van het Streekarchief Bommelerwaard, (1983) 1999 - 2013
Inleiding
1.
Gemeenschappelijke regeling
Voor de geschiedenis van het Streekarchief Bommelerwaard in de periode 1983-1998 zie de inleiding bij archiefblok 3498. Daarin is onder meer te lezen dat er met ingang van 1 januari 1999 een nieuwe gemeenschappelijke regeling tot stand kwam. Die regeling is onveranderd van kracht gebleven tot en met 31 december 2013.

Al vanaf 1994 werd er gesproken over samenwerking of zelfs fusie tussen archiefdiensten in het Gelderse Rivierengebied. Nadat de pogingen om te komen tot een samenvoeging van de archiefdiensten in Tiel, Geldermalsen, Nijmegen en Zaltbommel in 1996 in de ijskast verdwenen, werden vooralsnog geen nieuwe pogingen ondernomen. Het SAB bleef zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden omdat de dienst te klein en kwetsbaar werd gevonden en op den duur financieel en personeel niet in staat om de moderne uitdagingen in het archiefwezen voldoende het hoofd te kunnen bieden. Na een uitgebreid fusieonderzoek werd het Streekachivariaat West Betuwe (SAWB) per 1 januari 2009 samengevoegd met het Regionaal Archief Rivierenland (RAR). Het Streekarchief Bommelerwaard (SAB) besloot niet deel te nemen aan deze fusie. De belangrijkste reden daarvoor was dat de bestuurders in de Bommelerwaard alleen deel wilde nemen aan een dergelijke fusie indien er een vestiging in Zaltbommel zou blijven. Om te kunnen profiteren van de schaalvoordelen werd dat echter onmogelijk geacht. Bovendien speelde een rol dat er bij het RAR nieuwbouw nodig was terwijk het SAB over een goede huisvesting beschikte. Weliswaar bestonden er in vergevorderde plannen voor nieuwbouw van het RAR in Tiel, maar het was toen nog niet zeker of die daadwerkelijk zouden worden uitgevoerd.
Achteraf bleek het een gemiste kans. Mede gedwongen door bezuinigingen kwam het bestuur van het SAB al binnen een jaar tot de conclusie dat toch weer samenwerking, bij voorkeur met het RAR, moest worden gezocht.


Per 1 januari 2014 werd het Streekarchief Bommelerwaard samengevoegd met het Regionaal Archief Rivierenland.
2. Huisvesting
3. Medewerkers
4. Dienstarchief en inventarisatie
Kenmerken
Datering:
(1983) 1999 - 2013
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
(1983) 1999 - 2013
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
5,25
Openbaarheid:
Beperkt
Gemeente:
Regionaal
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS