Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

3268 Archief van de Stichting Cultuurhistorisch Erfgoed in de Bommelerwaard, 1993 - 2006

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting Cultuurhistorisch Erfgoed in de Bommelerwaard is in 1993 opgericht voor de realisatie van een boek over de vier joodse begraafplaatsen van Zaltbommel. Het initiatief hiervoor was afkomstig van mevrouw C. Frankenhuis-van Scheijen. Als (bestuurs)lid van de Historische Kring Bommelerwaard was zij actief in het onderzoek naar het joodse verleden van Zaltbommel en de Bommelerwaard (kortweg het Joods Project genoemd, zie ook archief 236). De doelstelling van de stichting was bewust heel ruim gehouden, met nadruk op de joodse historie. De middelen van de stichting waren echter minimaal. Nadat het boek over de begraafplaatsen was verschenen heeft de stichting nog twee keer een onderzoek ondersteund. In 2005 is de stichting overgedragen aan de Historische Kring Bommelerwaard. In 2006 is de stichting ontbonden. Het batig saldo is overgedragen aan de Historische Kring Bommelerwaard. Deze Kring heeft vervolgens het Corry Frankenhuisfonds ingesteld met een gelijke doelstelling als de Stichting Cultuurhistorisch Erfgoed in de Bommelerwaard: het mede financieren van historische publicaties en onderzoeken.
Het archief is in 2006 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid. De omvang bedraagt 0,12 meter.
S.E.M. van Doornmalen, oktober 2006.

Kenmerken

Datering:
1993 - 2006
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12