Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Lienden, 1811 - 1928 (ka...

1089 Archief van het polderdistrict Overbetuwe, 1838 - 1981

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de organisatie
1.2. Geschiedenis van de archieven
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
1089 Archief van het polderdistrict Overbetuwe, 1838 - 1981
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
De inventarisatie van de archieven werd in opdracht van de dijkstoel van het polderdistrict Betuwe uitgevoerd door ODRP-facilitair in de periode 1993-1995.
In 1956 werd het gedeelte van het archief van het polderdistrict en Rentambt van Overbetuwe over de periode 1838-1937 geïnventariseerd door W. Zondervan. Deze inventaris is gehandhaafd en waar nodig aangevuld met de stukken die zich nog in het ongeïnventariseerde gedeelte van het archief bevonden. Waar mogelijk zijn de aangetroffen stukken toegevoegd aan de bestaande inventarisnummers, indien dat niet mogelijk was is gebruik gemaakt van inventarisnummers met toevoeging a. Gezien de scheiding tussen het bestuur van het Rentambt en de dijkstoel sinds 1979 is het archief van het Rentambt uit de inventaris van W. Zondervan verwijderd en afzonderlijk geïnventariseerd. De opengevallen inventarisnummers zijn opnieuw gebruikt, aangezien de inventaris van het archief van het polderdistrict uit de periode 1938-1981 in aansluiting op de nummering van W. Zondervan is doorgenummerd. De kaart van het grondgebied van het polderdistrict die in deze inventaris is opgenomen is overgenomen uit het boek van G.J. Mentink.
De invoering van het Rivierpolderreglement in 1838 bracht een wijziging teweeg, die met name in de financiële bescheiden goed zichtbaar is. Dit was dan ook de reden om de scheiding in dat jaar te leggen en bij de opheffing van het ambt in 1825, aangezien de archiefvorming daarbij vrijwel niet veranderd is.
De inventaris van het archief van de periode 1838-1937 loopt door tot 1 juli 1937, in welk jaar op de secretarie het dossierstelsel volgens de decimale registratuur-code werd ingevoerd. Enkele series waarbij het niet mogelijk was de delen te splitsen, wijken af van de aangenomen begrenzingen in de inventaris van W. Zondervan.
Voor de inventarisatie van het archief dat gevormd is na 1937 volgens het registratuurstelsel is de archiefcode van de Unie van Waterschappen als uitgangspunt genomen. De codegetallen zelf zijn echter niet meer opgenomen. Dit archief vormt een apart gedeelte na de afgesloten inventaris van W. Zondervan over de periode 1838-1937 en loopt door tot de opheffing van het polderdistrict Overbetuwe in 1981. Enkele stukken waarvan de splitsing moeilijk aan te brengen was zullen worden opgenomen in de inventaris van het polderdistrict Betuwe.
Bij de inventarisatie zijn de voor vernietiging in aanmerking komende stukken geselecteerd. Hierbij is gebruik gemaakt van de vernietigingslijsten voor waterschapsarchieven betreffende stukken van na 1850 en stukken van na 1935. Stukken van voor 1851 zijn dus niet vernietigd. Ook zijn uit de bestaande inventaris van W. Zondervan, waar dit volgens de vernietigingslijsten wel mogelijk was geweest, geen stukken vernietigd. Uit de latere periode zijn stukken, die wel vernietigd mochten worden, bewaard, indien zij voor de geschiedenis van het polderdistrict van belang werden geacht.
Van de opgeheven dorps- en buitenpolders zijn de dubbelen van de begrotingen, rekeningen en de kohieren van de hectarentalen in het districtsarchief in het verleden reeds vernietigd.
Tijdens de inventarisatie zijn de aangetroffen nietjes, paperclips en andere metalen bevestigingen verwijderd. De oude omslagen zijn vervangen door zuurvrije omslagen, en geplaatst in zuurvrije, lijmvrije en metaalvrije dozen, met uitzondering van enkele bescheiden, die niet in deze dozen passen.
1.4. Aanwijzingen voor de gebruiker
1.5. Literatuur
1.6. Ambtsmannen
1.7. Ambtmannen, richters en dijkgraven
1.8. Dijkgraven
1.9. Secretarissen
1.10. Heemraden

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
92