Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
x0781 Archief van het Plaatselijk Nationaal Crisiscomité te Maurik, 1931 - 1936
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0781 Archief van het Plaatselijk Nationaal Crisiscomité te Maurik, 1931 - 1936
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0781 Archief van het Plaatselijk Nationaal Crisiscomité te Maurik, 1931 - 1936
1.
Inleiding
De economische crisis van de jaren dertig betekende voor de vele werklozen in Nederland (evenals elders) dat men naast de karige overheidsondersteuning of een uitkering door de 'werklozenkas' van een vakbond, aangewezen was op liefdadigheid. In november 1931 nam prinses Juliana het initiatief tot de oprichting van een Nationaal Crisis Comité. Vooraanstaande figuren uit de politieke en bestuurlijke wereld namen zitting in het comité. Beschermvrouwe werd koningin Wilhelmina. Het comité stelde zich ten doel om door giften van het volk de individuele nood te lenigen door het verlenen van steun in natura. Men kreeg geen geld toebedeeld maar kleding, beddegoed, schoeisel, brandstoffen etc.
De steun werd via plaatselijke comités verleend. Deze konden zelf oordelen over individuele aanvragen om steun. In december 1931 werden de burgemeesters van de Nederlandse gemeenten verzocht om de oprichting van een plaatselijk comité te bevorderen. Het Maurikse comité werd op 19 april 1932 in het leven geroepen onder voorzitterschap van de plaatselijke geneesheer J.M. van Olst. Burgemeester W.J. Doude van Troostwijk werd tot ere-voorzitter benoemd. Het secretariaat was opgedragen aan W.D. Postma onderwijzer te Maurik en de financiën werden toevertrouwd aan J. Heuff notaris te Eck en Wiel. Tot leden werden verkozen CA. van Stuyvenberg, W.G. van Rooyen, L.M. Lievense, K.C. Nout, A. Smits, P. van Lutterveld en wijkzuster Van de Vloed.
De inkomsten van het comité bestonden uit collecten, giften, bijzondere verkoopakties van speldjes en vlaggetjes, gemeentelijke subsidie en bijdragen van het Nationaal Crisis Comité. Uit de eigen inkomsten werd overigens weer 10% afgedragen aan het nationale comité. In 1934 werd een subcommissie gevormd die zorg moest dragen voor extra hulpverlening aan de grootste gezinnen en langdurig werklozen, de zogenaamde steunverlening B ter onderscheid van de reguliere steunverlening die als steunverlening A werd aangeduid. Hiervoor stelde de overheid extra gelden beschikbaar die uitsluitend besteed mochten worden aan kleding, beddegoed en schoeisel en niet aan levensmiddelen of brandstof.
Halverwege 1935 gaf het nationale comité te kennen dat zij met ingang van 1 mei 1936 zou stoppen met haar werkzaamheden. In juni 1936 werd ook het Maurikse comité opgeheven. De steunverlening B werd overgedragen aan het Maurikse Comité voor bijzondere Nooden. Achteraf bezien heeft het NCC de crisis onderschat en heeft het slechts geholpen de ergste nood te lenigen: een druppel op een gloeiende plaat.
Kenmerken
Datering:
1931 - 1936
Plaats:
Maurik
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Dekking in tijd:
1931 - 1936
Omvang in meters:
0,12
Openbaarheid:
onbeperkt
Toegangstitel:
S..M. van Doornmalen, Inventaris van het archief van de plaatselijke afdeling van het Nationaal Crisis Comite te Maurik, 1931-1936
Gemeente:
Buren
Locatie:
Maurik
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS