Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977

1226 Archief van Gemeentewerken Culemborg, 1911 - 1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1 Geschiedenis van het orgaan
1.2 Verantwoording van de bewerking
1226 Archief van Gemeentewerken Culemborg, 1911 - 1994
1. Inleiding
1.2
Verantwoording van de bewerking
Het archiefbestand betreft globaal de periode 1911 tot en met 1994. Aangetroffen dossiers of documenten die buiten de periode vielen zijn afgescheiden van dit archiefbestand en toegevoegd aan het archiefbestand waartoe die behoren.

Van het archiefbestand is een dossierinventaris in de vorm van een plaatsingslijst aanwezig.
Aan de hand van de dossieromschrijvingen en de inhoud van de dossiers is een selectie gemaakt van dossiers die mogelijk in aanmerking komen om te worden bewaard.
Er was een intensieve briefwisseling en adviezen tussen de dienst en het gemeentesecretarie.
Bij twijfel werd gekeken in de archiefbestanden van het gemeentebestuur van Culemborg of daarin een dossier over dezelfde zaak voorkwam. Was dat het geval dan is de inhoud met elkaar vergeleken.
Indien nodig werd het dossier van Gemeentewerken bewaard.

Wat overbleef is op vernietiging beoordeeld. Hiervan werd aantekening gehouden en de plaatsingslijst werd uiteindelijk omgezet tot een lijst voor vernietigbare dossiers.
Dossiers en documenten die niet voorkwamen in de beide archiefbestanden van het gemeentebestuur van Culemborg (archiefnummers 0827 en 1480) werden opgenomen in de inventaris van de Dienst Gemeentewerken.

Er is een serie Hinderwet vergunningen aangetroffen in dit archiefbestand. Vanwege steekproeven met de exemplaren uit het secretarie-archief wat nog bij de gemeente Culemborg aanwezig is, is gebleken dat vernietiging van het bestand in het archief van Gemeentewerken niet verstandig zou en is daarom opgenomen.

Opvallend was dat er geen enkel dossier werd aangetroffen over de organisatie als zodanig evenmin de begrotingen en jaarrekeningen. Dossiers met vaststellen van beleid of besluitvorming zijn evenmin aangetroffen. Die informatie is terug te vinden in het bestuursarchief van de gemeente Culemborg.
Totaal werd er 64 m1 archief van de Dienst Gemeentewerken aangetroffen. Omslagen waren niet zuurvrij evenals de hechtmiddelen. Uiteindelijk bleef er 10,12 m1 archief over om te bewaren. Het betrof veelal uitvoering van werken.

Het archiefbestand is bewerkt in de periode januari tot en met maart 2014 en is uitgevoerd door mevrouw M. van der Geld en de heer D. van Arkel van projectadviesbureau DoxSupport v.o.f..

Juni 2014.


1.3 Structuur van het archief / rubriekenschema
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
10,25