Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
x3146 Stukken met betrekking tot de heerlijkheid Ammerzoden en stukken afkomstig van Ammerzodense notarissen, 17e - 20e EEUW
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3146 Stukken met betrekking tot de heerlijkheid Ammerzoden en stukken afkomstig van Ammerzodense notarissen, 17e - 20e EEUW
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De stukken zijn in 1998 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard door mevrouw M.J. van Geffen-Van Son (1919-2012) te Ammerzoden. De archiefstukken zijn indertijd door haar man E.A. van Geffen (1912-1968) verworven en bewaard. De herkomst is niet duidelijk, maar waarschijnlijk zijn de stukken grotendeels afkomstig uit het eerdere bezit van Ammerzodense notarissen.
Een aantal van de stukken heeft naar alle waarschijnlijkheid deel uit gemaakt van het archief van de heren van Ammerzoden, dat nu berust in het Gelders Archief te Arnhem (Toegang 0372 Huis Ammerzoden, zie B.H. Slicher van Bath, 'Inventaris van het archief der heeren van Ammerzoden', Arnhem z.jr.). Daarnaast bevat de collectie stukken afkomstig van enkele Ammerzodense rentmeesters van de heerlijkheid en notarissen. De eerste notarissen van Ammerzoden waren tevens rentmeester van de heerlijkheid. Daarnaast zijn er privé-stukken van de notarissen die niet altijd direct met hun werk als rentmeester of notaris te maken hebben. Bij de stukken afkomstig van de notarissen gaat het zeker niet om de door hen opgemaakte notariële akten (die akten zijn eveneens aanwezig en opgenomen onder toegang 3182), maar meer om restanten van hun kantoorarchief en familiepapieren.
In de collectie aanwinsten van het voormalig Streekarchief Bommelerwaard (toegang 3497 van Regionaal Archief Rivierenland) bevinden zich ook enkele stukken met betrekking tot de heerlijkheid Ammerzoden, deze zullen op den duur worden toegevoegd aan deze toegang. Die stukken zijn grotendeels geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard door wijlen de heren P.C. van Wijk te Zaltbommel en G. Dingemans te Rosmalen. Ze zijn waarschijnlijk oorspronkelijk ook afkomstig van de rentmeesters / notarissen.
In de documentatie zitten ook wat afschriften en aantekeningen die G. Dingemans maakte van stukken met betrekking tot kasteel en heerlijkheid Ammerzoden. Ze zijn waarschijnlijk door de heer G. Dingemans overgedragen aan de heer Van Geffen.
De inventarisnummers 3146/105 - 3146/108 zijn in 2012 verworven uit de nalatenschap van mevrouw M.J. van Geffen-Van Son (zie ook archiefblok 3297) en zijn ook afkomstig van notarissen van Ammerzoden. De nummers 3146/109 - 3146/110 zijn aangekocht door het Streekarchivariaat Bommelerwaard in 2013. Nummer 3146/111 is aangekocht door het Regionaal Archief Rivierenland in 2018.
De stukken in deze plaatsingslijst zijn nog slechts globaal onderverdeeld.
J.J.A. Buylinckx, 1998.
S.E.M. van Doornmalen, 2013/2018.
Inventaris
1. Inventaris
1.2. Stukken betreffende of afkomstig van rentmeesters van de heerlijkheid en van Ammerzodense notarissen
3146 Stukken met betrekking tot de heerlijkheid Ammerzoden en stukken afkomstig van Ammerzodense notarissen, 17e - 20e EEUW
Inventaris
1. Inventaris
1.2.
Stukken betreffende of afkomstig van rentmeesters van de heerlijkheid en van Ammerzodense notarissen
Kenmerken
Datering:
17e - 20e EEUW
Plaats:
Ammerzoden
Dekking in tijd:
17e - 20e EEUW
Taal:
Nederlands
Verversingsgraad:
onregelmatig
Datering:
17e - 20e EEUW
Omvang in meters:
0,37
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Ammerzoden
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS