Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977

3271 Archief van de gezamenlijke colleges van burgemeester en wethouders in de Bommelerwaard en Heerewaarden, (1968) 1970 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Oprichtingm, ontwikkeling en opheffing
3271 Archief van de gezamenlijke colleges van burgemeester en wethouders in de Bommelerwaard en Heerewaarden, (1968) 1970 - 1998
Inleiding
1.
Oprichtingm, ontwikkeling en opheffing
Eind jaren zestig van de twintigste eeuw besloten de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de Bommelerwaard en van Heerewaarden om een overlegorgaan in het leven te roepen. Het oudste stuk in dit archief, een verslag van een vergadering van de gezamenlijke colleges, dateert van 14 mei 1968. Maar uit de stukken betreffende de viering van het 10 jarig en 15 jarig jubileum van de gezamenlijke colleges blijkt dat de vergadering van 23 november 1970 later als eerste officiële vergadering werd gezien en in feite dus de oprichtingsvergadering was.
De gezamenlijke colleges vergaderden enkele malen per jaar. Het voorzitterschap / secretariaat werd om toerbeurt door de burgemeesters van de deelnemende gemeenten op zich genomen. Agendapunten voor de vergaderingen werden aangedragen vanuit de afzonderlijke colleges van burgemeester en wethouders.
In 1975, 1977 en 1981 werd gesproken over het al dan niet in het openbaar vergaderen door de gezamenlijke colleges. Hiertoe werd niet overgegaan omdat er slechts een adviserende rol voor de gezamenlijke colleges was weggelegd richting de desbetreffende gemeenteraden.
Eind jaren ’80 werd besloten tot instelling van vergaderingen van de portefeuillehouders van de deelnemende gemeenten. De gezamenlijke colleges vergaderden toen nog maar één of twee maal per jaar. De adviserende rol werd overgenomen door de portefeuillehouders.
In 1991 werd een werkgroep economische samenwerking Bommelerwaard ingesteld om te komen tot een bedrijventerreinbeleid voor de Bommelerwaard en Heerewaarden.
Bij de gemeentelijke herindeling per 1-1-1999 werden de acht bestaande gemeenten samengevoegd tot twee gemeenten: Maasdriel en Zaltbommel. Het betekende het einde voor het collegeoverleg in de bestaande vorm.
2. Taken
3. Het archief

Kenmerken

Datering:
(1968) 1970 - 1998
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
2