Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
x0041 Archief van de kabinetzaken van de burgemeester van Tiel, 1854 - 2014
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0041 Archief van de kabinetzaken van de burgemeester van Tiel, 1854 - 2014
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Het archief van het kabinet van de burgemeester werd vermoedelijk in het begin door hemzelf bijgehouden, al of niet in overleg met de medewerkers van de secretarie. Toenmalige 'belangrijke zaken' blijken bij nadere controle voor de oudste periode tot ca. 1920, toch ook gewoon in de serie ingekomen stukken van de gemeente te zijn opgenomen, of zijn in het geheel niet meer terug te vinden. In het " Kabinetsarchief van de burgemeester van Tiel" vindt men in de oudste periode vooral circulaires van hogere overheden naar aanleiding van militaire zaken en stukken betreffende informatie over sollicitanten op posten die in die tijd als belangrijk ervaren werden. De indicatie op de stukken varieert van 'Kabinet' tot 'vertrouwelijk' en 'geheim'.
Door de toenmalige administratie en later de Afdeling Kabinetszaken werd vanaf 1919 een doorlopende nummering per jaar ingevoerd met een daarbij aangelegd chronologisch register. Was het in eerste instantie ook een chronologische berging, vanaf 1979 werden consequent verzameldossiers per onderwerp gemaakt in verband met de toenemende omvang der behandelde zaken. Aan een echt zaaksgewijze ordening was blijkbaar geen behoefte. Waarschijnlijker is echter, dat voor het strikt beperkte interne gebruik, daar geen behoefte aan was. Elk jaar werd een dossier algemene correspondentie aangelegd, waarin onder stroken naar verhouding (uit lokaal-historisch oogpunt) belangrijke zaken kunnen voorkomen.
Hoofdonderwerpen werden vanaf 1979; correspondentie met het Koninklijk Huis, Koninklijke Onderscheidingen, Afgewezen Koninklijke Onderscheidingen, uitnodigingen en beleefdheidsbriefjes en politiezaken. Daarnaast werden er al naar gelang er behoefte aan was, afzonderlijke dossiers aangelegd.
Het archief is grotendeels niet openbaar voor stukken jonger dan 75 jaar. Inzage kan alleen na toestemming van de streekarchivaris en/of van de betrokken afdeling. Bij verschil van mening wordt de vraag voorgelegd aan de burgemeester.
W. Veerman, september 2001
In maart 2016 is een aanvulling op het archief overgebracht over de periode 1992-2014. Deze aanvulling is in de inventaris verwerkt. Tegelijk is de oorspronkelijke inventaris van de heer Veerman aangepast.
S. van Doornmalen, november 2016
Inventaris
1. Kabinetsarchief 1866 - 1978
2. Kabinetsarchief 1979 - 1991
3. Kabinetsarchief 1992 - 2014
Kenmerken
Datering:
1854 - 2014
Plaats:
Tiel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1854 - 2014
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
4,12
Openbaarheid:
beperkt
Gemeente:
Tiel
Locatie:
Tiel
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS