Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977
x1514 Rechterlijk archief van de Nederbetuwe (Bank van Zoelen en Bank van Kesteren), 1476 - 1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1514 Rechterlijk archief van de Nederbetuwe (Bank van Zoelen en Bank van Kesteren), 1476 - 1811
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
2.3. Vrijwillige Rechtspraak
1514 Rechterlijk archief van de Nederbetuwe (Bank van Zoelen en Bank van Kesteren), 1476 - 1811
2. Inventaris
2.3.
Vrijwillige Rechtspraak
N.B. In het kwartier van Nijmegen is men in 1654 begonnen met het protokolleren. De ordonnantie daarop is door de Staten van het kwartier bij resolutie van 23 juli 1651 vastgesteld en bij resolutie van 13 Febr. 1654 is de invoering voor het kwartier gelast. Ook vóór de invoering van de protokollering bestond deze in dit ambt in zekere mate, blijkens de registers, daarvan over zijnde. Vermoedelijk passeerde de ambtman deze akten tegelijk met de rechtszittingen. Verplicht was dit dan echter niet. De invoering van het protokol is in 1654 voor Nederbetuwe nog eens aan de Staten van Gelderland verzocht.
Bij resolutie van 28 Juli 1654 vergunnen deze aan Ambtman en Ridderschap, om op den voet, door de Staten van het Nijmeegse kwartier op 23 Juli 1651 voor het Rijk van Nijmegen en Overbetuwe vastgesteld, protokol te doen houden van alle opdrachten, bezwaarnissen e.d. van onroerende goederen, zulks met verwijzing naar de Kwartiersresolutie van 13 Febr. 1654. (Zie resolutieboek van het ambt Nederbetuwe 1611-1685; hierin 18 Oct. 1654 publicatie van een reglement op het protokolleren). De invoering bracht in Nederbetuwe de volgende kwestie: 1654 Febr. 13. De gecommitteerden van het kwartier, om neder te leggen de kwesties tussen Ambtman en Ridderschap van Nederbetuwe, die uit kracht van zekere landschapsresolutie d.d. 22 Maart 1597 tot hun landschrijver hadden aangesteld Dr. Anthonius Foyert, en Joachim Foyert, eens, en Dr. Lambertus van Eck, schepen der stad Tiel, hebbende cessie van zekere acte van survivance, bij wijlen Z.H. aan Derck van Altena verleend, ter andere, stellen tot l
andschrijver aan Joachim Foyert, terwijl aan Dr. Lambertus van Eck wordt opgedragen het houden der protokollen, zoals nu in Nederbetuwe zal worden ingevoerd. Wanneer laatstgenoemde zal komen te overlijden, zal het houden der protokollen zijn en blijven gecombineerd met het landschrijversambt, gelijk in andere ambten wordt gepractiseerd.
Kenmerken
Datering:
1476 - 1811
Plaats:
Neder-Betuwe
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1476 - 1811
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
38,3
Openbaarheid:
Onbeperkt
Gemeente:
Neder-Betuwe
Locatie:
Neder-Betuwe
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS