Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Beesd, 1811 - 1977

1523 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid IJzendoorn, 1666-1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.1. Nadere toegangen
1523 Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid IJzendoorn, 1666-1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3.5.1.
Nadere toegangen
De procesdossiers zijn per stuk beschreven en de namen van de procesvoerende partijen zijn ook terug te vinden op de website bij "Zoeken naar personen". De andere namen die voorkomen in de beschrijvingen, bijvoorbeeld de namen die genoemd zijn in de beschrijvingen van de besloten testamenten en de boedels, zijn daar niet terug te vinden, maar wel bij "Zoeken in alle bestanden".

In het archief berust een eigentijdse index op het gerichtssignaat van 1666-1700. *  Of er in registers verder nog indexen voorkomen, zal moeten blijken bij nadere inventarisatie van het archief.

De heren J.W.N. Jager, A. Spies en P.D. Spies hebben een aantal inventarisnummers uit dit archief getranscribeerd en geïndexeerd en die bronbewerkingen gepubliceerd in de zogenaamde Osenvorenreeks, uitgegeven door de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Bij een definitieve inventarisatie van dit archief is het zinvol om consequent verwijzingen naar die transcripties en indexen op te nemen bij alle beschrijvingen van archiefbestanddelen die bewerkt zijn. Exemplaren van alle bronbewerkingen zijn ter inzage op de studiezaal van het RAR.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1,3
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: