Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

3296 Verzameling documentatie van J. Gielkens betreffende zijn onderzoek naar de Nederlandse familierelaties van Karl Marx, 1991 - 2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Jan Gielkens studeerde in de jaren 1971 - 1978 Duitse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Van 1978-2000 was Gielkens werkzaam op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam, en werkte daar mee aan bronnenpublicaties. In 1997 verscheen van zijn hand de uitgave van brieven van en aan de Nederlandse familieleden van Karl Marx: ‘Was ik maar weer in Bommel’. Karl Marx en zijn Nederlandse verwanten. Een familiegeschiedenis in documenten (Amsterdam: Stichting beheer IISG, 1997). Hij promoveerde in 1998 op een bewerking van deze uitgave aan de Universität Bremen op een proefschrift getiteld: Karl Marx und seine niederländischen Verwandten. Eine kommentierte Quellenedition (Trier: Karl-Marx-Haus, [2000]).
De documentatie beslaat ongeveer 1,1 strekkende meter met aantekeningen en kopieën van familiebrieven uit privé-archieven van nazaten van de Nederlandse families Presburg, Philips, Juta, van Anrooy, Schmalhausen en Roodhuyzen die verwant waren aan Karl Marx. Het werkarchief is in maart 2012 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard. Er zijn geen beperkingen gesteld ten aanzien van de openbaarheid.
Over de familie Philips en verwanten zie ook:
- Archiefblok 3006: Archieven van de familie Philips 1739 - 1969, de firma Peletier & Philips 1815-1969, de N.V. De Eenhoorn Koffieverkoopkantoor 1933-1942 en de Bank Fred. Philips (1858)-1969.
- Archiefblok 3497: Aanwinstencollectie.
Maart 2012,
Sil van Doornmalen.
Literatuur
J. Gielkens, De Zaltbommelse familie Juta en Karl Marx, in: Tussen de Voorn en Loevestein XXXVI(2000)nr.111, 18-23
- J. Gielkens, Karl Marx und seine niederländischen Verwandten. Eine kommentierte Quellenedition (Trier: Karl-Marx-Haus, [2000])
- J. Gielkens, ‘Was ik maar weer in Bommel’. Karl Marx en zijn Nederlandse verwanten. Een familiegeschiedenis in documenten (Amsterdam: Stichting beheer IISG, 1997)
- J. Gielkens, Zehn Briefe von Lion, Nanette und August Philips an Karl Marx, Jenny Marx und Jenny Marx jr., 1861-1868, in: Die rezeption der Marxschen Theorie in den Niederlanden / M. van der Linden (ed.), Trier 1992 (Schriften aus dem Karl-Marx-Haus Trier, 45)

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1,12