Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0218 Archief van de Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de hervormde gemeente Tiel
1.2. De kerkeraad
1.3. De diaconie
1.4. De kerkelijke commissie
0218 Archief van de Hervormde gemeente Tiel, 1602 - 2010
1. Inleiding
1.4.
De kerkelijke commissie
Het beheer van de kerkelijke gelden en goederen t.b.v. de instandhouding van kerkgebouw en eredienst en van de tractementen voor de predikanten is de taak van de kerkmeesters. Deze functie die stamde uit de Katholieke Kerk is na de reformatie blijven bestaan. De magistraat was opperkerkmeester en hoorde jaarlijks de rekening af van de tijdelijke kerkmeesters. Deze situatie bleef bestaan tot 1810 toen de stad Tiel besloot dat de magistraat niet langer meer opperkerkmeester zou zijn en dat de gemeente nu zelf de predikantstractementen moet bekostigen *  . Daartoe werd in 1810 de Commissie tot instandhouding van de Openbare Godsdienst ingesteld die in 1812 opgevolgd werd door de Kerkelijke Commissie die de taken en het archief van de kerkmeesters overnam. De kerkelijke commisisie was onafhankelijk van de kerkeraad en stelde zich ook niet onder het toezicht van het Provinciaal College van Toezicht op het beheer van kerkelijke goederen en fondsen van de Hervormde Gemeenten in de Provincie Gelderland in 1869 *  . Ook werd niet in 1951 de nieuwe kerkorde aanvaard die het mogelijk maakte voor ouderlingen om kerkvoogd-ouderling te worden. Dit gebeurde pas in 1966. De kerkvoogdij nam toen de plaats in van de kerkelijke commissie zodat deze laatste in 1965 werd opgeheven.
De kerkelijke commissie beheerde ook de begraafplaatsen van de gemeente. Eén daarvan was de begraafplaats "Ter Navolging" aan de Lingedijk in Tiel. Deze begraafplaats was in 1786 aangelegd door het "Tielsch Genootschap onder de spreuk Ter Navolging" dat ijverde om redenen van volksgezondheid voor een verbod op begraven in kerken en binnen steden en derhalve voor het begraven buiten de steden. Daartoe werd er een begraafplaats aangelegd buiten de stadspoorten van Tiel. Met de kerkmeesters werd een overeenkomst *  afgesloten waarin bepaald werd dat de kerkmeesters het beheer en het eigendom zouden overnemen als het begraven in kerken en binnen steden verboden zou worden hetgeen in 1795 geschiedde. Toen "Ter Navolging" vol begon te raken besloot de kerkelijke commissie vlak voor de Tweede Wereldoorlog een nieuwe begraafplaats aan te leggen *  . Deze begraafplaats kwam te liggen aan de Papesteeg te Tiel. In 1965 zijn beide begraafplaatsen aan de gemeente Tiel verkocht *  .
1.5. De kerkgebouwen der hervormde gemeente
1.6. Geschiedenis van de archieven
1.7. Verantwoording van de inventarisatie
1.8. Literatuur

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
21,75