Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

3499 Archief van het Streekarchief Bommelerwaard, (1983) 1999 - 2013 (2014)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Gemeenschappelijke regeling
3499 Archief van het Streekarchief Bommelerwaard, (1983) 1999 - 2013 (2014)
Inleiding
1.
Gemeenschappelijke regeling
Voor de geschiedenis van het Streekarchief Bommelerwaard in de periode 1983-1998 zie de inleiding bij archieftoegang 3498 (Archief van het Streekarchief Bommelerwaard 1983-1998). Daarin is onder meer te lezen dat er met ingang van 1 januari 1999 een nieuwe gemeenschappelijke regeling tot stand kwam. Die regeling is onveranderd van kracht gebleven tot en met 31 december 2013.
Al vanaf 1994 werd er gesproken over samenwerking of zelfs fusie tussen archiefdiensten in het Gelderse Rivierengebied. Nadat de pogingen om te komen tot een samenvoeging van de archiefdiensten in Tiel, Geldermalsen, Nijmegen en Zaltbommel in 1996 in de ijskast verdwenen, werden vooralsnog geen nieuwe pogingen ondernomen. Het SAB bleef zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden omdat de dienst te klein en kwetsbaar werd gevonden en op den duur financieel en personeel niet in staat om de moderne uitdagingen in het archiefwezen voldoende het hoofd te kunnen bieden. Na een uitgebreid fusieonderzoek werd het Streekachivariaat West Betuwe (SAWB) per 1 januari 2009 samengevoegd met het Regionaal Archief Rivierenland (RAR). Het Streekarchief Bommelerwaard (SAB) besloot niet deel te nemen aan deze fusie. De belangrijkste reden daarvoor was dat de bestuurders in de Bommelerwaard alleen deel wilde nemen aan een dergelijke fusie indien er een vestiging in Zaltbommel zou blijven. Om te kunnen profiteren van de schaalvoordelen werd dat echter onmogelijk geacht. Bovendien speelde een rol dat er bij het RAR nieuwbouw nodig was terwijl het SAB over een goede huisvesting beschikte. Weliswaar bestonden er vergevorderde plannen voor nieuwbouw van het RAR in Tiel, maar het was toen nog niet zeker of die daadwerkelijk zouden worden uitgevoerd.
Achteraf bleek het een gemiste kans. Mede gedwongen door bezuinigingen kwam het bestuur van het SAB al binnen een jaar tot de conclusie dat toch weer samenwerking, bij voorkeur met het RAR, moest worden gezocht. Per 1 januari 2014 werd het Streekarchief Bommelerwaard samengevoegd met het Regionaal Archief Rivierenland.
2. Dienstarchief en inventarisatie

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt, 20 jaar.
Omvang in meters:
5,25
Geografische namen: