Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

2110 Archief van de gerechtsbank van het ambt Beesd en Rhenoy, 1539 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4. Ordening
2110 Archief van de gerechtsbank van het ambt Beesd en Rhenoy, 1539 - 1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4.
Ordening
De ordening van het archief is momenteel primair gericht op de verdeling per schepenbank in criminele, civiele en volontaire rechtspraak. Voor de ordening van het archief zal bij de totale herinventarisatie (nog niet ingepland, stand van zaken juni 2020) zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een standaardschema voor de inventarisatie van rechterlijke archieven bij het Regionaal Archief Rivierenland, zoals dat in 2017 is gemaakt, dat voor zover mogelijk per rechtbank naast een hoofdrubriek voor de stukken van algemene aard voorziet in een hoofdafdeling voor stukken over afzonderlijke onderwerpen. Die laatste hoofdrubriek wordt dan weer zoveel mogelijk ingedeeld naar soort rechtspraak: crimineel, civiel en volontair.

De procesdossiers zijn per rechtszaak beschreven, waarbij de handelende partijen worden genoemd. Die dossiers zijn nu ook op persoonsnaam doorzoekbaar op de site van de archiefdienst bij 'Zoeken naar personen'.
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
11,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd. Tot 1734 inclusief de heerlijkheid Mariënwaard.
Geografische namen: