Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0023 Archief van de Stichting Belangengemeenschap Gelders Rivierengebied, 1962 - 1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Identificatie
Context
0023 Archief van de Stichting Belangengemeenschap Gelders Rivierengebied, 1962 - 1980
Inleiding
Context
Naam van de archiefvormer(s): Stichting Belangengemeenschap Gelders Rivierengebied
Institutionele geschiedenis: na opheffing van de Stichting Ontwikkeling Komgronden vroeg de Gelderse Komgronden Commissie zich af hoe het verwezenlijken van ideeën en het bevorderen van welvaart en welzijn in het Rivierengebied kon worden voortgezet. Zo ontstond de plancommissie en ontstond uiteindelijk de Stichting Belangengemeenschap Gelders Rivierengebied, opgericht per 1 september 1962. Het eerste bestuur bestond uit de leden J.E. Stuvers, A.F.C.L. Kievits, L.M. Lievense, A.G. Vermeulen, W.S. Hermsen, J. Geurts, F. van Woerkom, H.A.M. Jans (allen bestuurslid van de Welvaartstichting in de Bommelerwaard), R.J. van Beekhoff, G.J. Kolff, J.H. Manders en J. Rozeboom. De eerste zaken waar de stichting zich mee bezig hield waren recreatie, middenstand, werkgelegenheid en industrialisatiebevordering. Later werden de zaken waar de stichting zich mee bezig hield uitgebreid. Talloze werkgroepen hielden zich bezig met een grote diversiteit aan onderwerpen. Sinds 1972 werd gesproken over herstructurering van de aanpak van de welzijnsproblematiek om het welzijnswerk beter tot zijn recht te laten komen. De steeds groeiende aandacht voor de welzijnsaspecten van de samenleving en landelijke ontwikkelingen met betrekking tot het welzijnswerk maakten een andere structuur van het welzijnswerk noodzakelijk. Zo werd door decentralisatie meer op lokaal, gemeentelijk niveau geopereerd in plaats van in regionale structuren. Voorgaande herstructurering en de daarmee gepaard gaande afbouw van subsidie van provincie en rijk alsmede de daling van gemeentelijke bijdragen voor regionale instellingen had als gevolg dat de Stichting met ingang van 1-1-1978 werd geliquideerd.
Geschiedenis van het archief: het archief is onvolledig, er zijn veel hiaten. De samenhang is erg moeilijk te reconstrueren door de aangetroffen wanorde. Vrijwel alle stukken waren los, zonder enige samenhang in dozen geborgen. Er is geprobeerd de structuur enigszins terug te brengen daar waar mogelijk. De materiële verzorging was in slechte staat, deze is ook afgerond ten tijde van de inventarisatie. Het werk is uitgevoerd binnen de mogelijkheden gegeven op basis van de richtlijnen voor inventarisatie van archieven, vastgesteld door het Regionaal Archief Rivierenland in 2016.
Verwerving: het archief is waarschijnlijk in 2006 geschonken aan het Regionaal Archief Rivierenland. Dit leid ik af uit een notitie in het moederdossier, het dossier in het eigen archiefvan de dienst over dit specifieke archief. Er is geen overeenkomst aangetroffen, wel 1 pagina van een gedeelte van een plaatsingslijst uit 2010.
Inhoud en structuur
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Beschrijvingsbeheer

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
6,60