Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

2576 Archief van de Hervormde Jongensclub Benjamin te Asperen, 1988 - 1996

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis / Biografie
2576 Archief van de Hervormde Jongensclub Benjamin te Asperen, 1988 - 1996
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis / Biografie
Op 6 september 1998 werd op initiatief van de jeugdraad de jongensclub "Benjamin" opgericht met als doelgroep de jongens tussen de acht en de twaalf jaar. Een van de redenen om een jongensclub op te richten, was het ontbreken van georganiseerde activiteiten voor deze groep waardoor de aansluiting met de tienerclub bemoeilijkt werd. Daarnaast zag men een taak in het meewerken aan de vorming van de jeugd.
In 1990 werden de doelstellingen als volgt geformuleerd.
- de jongens de weg te wijzen tot God;
- de jongens voor te houden hoe te leven als God;
- de jongens te wijzen op godsgeboden;
- wekelijks op een begrijpelijke manier de jongens in aanraking te brengen met het evangelie;
- aansluiting met en aanvulling op de kerkdiensten en
- jongens de gelegenheid geven hun vrije tijd op een fijne manier te besteden. Men startte met 8 leidinggevenden en 22 jongens. De jongens werden verdeeld in 2 groepen, elk met 4 leiders. In het verenigingsgebouw Salem werd in het clubseizoen elke dinsdagavond een clubavond georganiseerd van 08.30 tot 20.00 uur verdeeld in een pastoraal gedeelte(1/2 uur bijbel) en een recreatief gedeelte(l uur). Later werd de clubavond verplaatst naar de maandagavond van 19.20 tot 20.30 uur. In de benedenzaal van Salem werden allerlei werkstukjes vervaardigd. Daarnaast werden ook bezoeken georganiseerd als bijvoorbeeld aan het politiebureau te Leerdam en deelgenomen aan projecten als dat voor straatkinderen Belo Horizonte.
De jongens schreven zelf beurtelings een verslag van de clubavond. Via maandbrieven werden de onders/verzorgers van de gang van zaken op de hoogte gehouden.
De leden van het bestuur van het eerste uur waren B. de Weerd, voorzitter, A. Dieterman secretaresse en N. van Lit penningmeester.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Alleen met toestemming eigenaar
Toegangstitel:
map Asperen