Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0464 Archief van de Dorpspolder van Opijnen, (1831) 1838 - 1954

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Voorgeschiedenis
1.2. Reglement op het beheer van rivierpolders en oprichten van dorpspolders
1.3. Dorpspolder Opijnen
0464 Archief van de Dorpspolder van Opijnen, (1831) 1838 - 1954
1. Inleiding
1.3.
Dorpspolder Opijnen
Het aardrijkskundig woordenboek van Van der Aa omschrijft de dorpspolder Opijnen in het midden van de negentiende eeuw als volgt:
pold. in den Tielerwaard, prov. Gelderland, Benedendistrikt, arr. Tiel, kant. Geldermalsen, gem. Est-en-Op-IJnen, in de heer/. Op-IJnen; palende N.O. aan den Polder-van Neer-IJnen, N. aan den Polder-van-Est, O. aan den Polder-van -Op-Hemert en den Polder-van Heesselt, Z. aan de Op-IJnensche en Heesselsche-uiterwaarden, W. aan de Waal, Z. W. aan de Uiterwaarden-van-Waardenburg-en-Op-IJnen.
Deze pold., bestaande uit de wijken Riepe, Balk, Broek-Bende en de Doorgang, beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 245 bund. 46 v.r. 89 v. e/l., en wordt door vier sluizen, op de Batestein en verder op de Linge van het overtollige water ontlast. Het polderbestuur bestaat uit twee Poldermeesters, een Secretaris en Ontvanger. * 
Voor omschrijving van het doel van een dorpspolder laten we een oud-bestuurder van de dorpspolder Opijnen aan het woord:
"De taak van het Polderbestuur bestond van oudsher in een zorg voor waterverdediging en voor een watervoorziening.
De waterverdediging omvatte het onderhoud der dijken en de waterlozing ten gevolge kwel en regenval, de watervoorziening een pogen in het droge jaargetijde te komen tot een redelijke waterstand met het oog op drinkwater voor vee en water voor land- en tuinbouwgewassen." * 
Het bestuur wordt bijgestaan door een bode, een ontvanger en een secretaris. Sinds 1924 is er een polderwerker/bode in vaste dienst. De ontvanger geniet vanaf het dienstjaar 1917/1918 een vast salaris.
De grootte van de dorpspolder Opijnen: bedraagt 245 ha. Daarnaast heeft zij gronden in eigendom in andere plaatsen, te weten:
- 16.76.60 ha. weiland te Ophemert;
- 3.52.80 ha. weiland te Varik;
- 1.16.40 ha. weiland te Heesselt.
De polder bezit een los- en laadplaats, in het dienstjaar 1886/87 aangekocht. Maar het was geen winstgevende investering. Ze vergde nogal eens onderhoud en kon in 1954 overgedragen worden aan N.V. Opijnense Steenfabriek. * 
Binnen haar eigen gebied onderhoudt de polder een aantal duikers en een sluis; bij het huis van Van Krieken. *  Voor deze sluis en de los- en laadplaats wordt vergoeding van oorlogsschade aangevraagd en verkregen *  . In 1940 heeft de Nederlandse Heidemaatschappij een slotennet gegraven. * 
Het onderhoud van het wegennet komt ook ten laste van de dorpspolder. Maar in 1954 is het gehele wegennet overgedragen aan de gemeente Opijnen. In twee fasen wordt de onderhoud van het wegennet afgekocht. Allereerst wordt in 1948 4,5 km. aan de gemeente overgedragen, met een verplichting voor de dorpspolder van een onderhoudsbijdrage van 50 % met een max. van fl. .400,- per km. In 1954 volgt het restant; 1 3/4 km. wordt onder dezelfde voorwaarden overgedragen. * 
1.4. Opheffing dorpspolder Opijnen
1.5. Verantwoording van de inventarisatie

Kenmerken

Datering:
(1831) 1838 - 1954
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
5,50
Toegangstitel:
G.A.M. Kuijpers, Inventaris van het archief van de dorpspolder Opijnen (1831) 1838-1954