Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

3162 Verzameling R.A. Rueb: genealogische aantekeningen en documentatie over de Bommelerwaard, ca 1960-1986

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer(s)
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
3162 Verzameling R.A. Rueb: genealogische aantekeningen en documentatie over de Bommelerwaard, ca 1960-1986
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
Robert Abraham Rueb (1911-1986) was advocaat in Leiden en daarna rechter te Arnhem. Tijdens de periode dat hij rechter was in Arnhem gebruikte hij zijn lunchpauzes voor onderzoek in bronnen van de Bommelerwaard. De rechtbank lag praktisch naast het archief en de registers lagen bij zijn komst al voor hem klaar. Van 1967 tot kort voor zijn dood publiceerde hij artikelen, voornamelijk in het tijdschrift Tussen de Voorn en Loevestein. Bij zijn onderzoek richtte hij zich vooral op de periode tot ca 1650. De collectie bestaat uit genealogische en topografische aantekeningen van R.A. Rueb uit voornamelijk 16e en 17e eeuwse rechterlijke archieven van de Bommeler- en Tielerwaard in het Rijksarchief in Gelderland. De heer Rueb had een moeilijk leesbaar handschrift en maakte voor zijn aantekeningen veel gebruik van afkortingen. Dat maakt de collectie tamelijk ontoegankelijk. Om aan dat bezwaar enigszins tegemoet te komen is achter deze inleiding een begin gemaakt met een lijst van afkortingen.
De heer Rueb verrichte zeer verdienstelijk monnikenwerk, dat van groot belang kan zijn, vooral voor iedereen die geïnteresseerd is in oude Bommelerwaardse geslachten. Daar op de oud-rechterlijke archieven nagenoeg elke toegang ontbreekt, kan men vaak met behulp van de aantekeningen van Rueb toch nog tamelijk snel zoeken in die archieven. De praktijk leert wel dat de gegevens van de heer Rueb altijd nagetrokken moeten worden in de originele stukken. Daar waar hij conclusies verbindt aan zijn gegevens, bestaat uiteraard de mogelijkheid van vergissingen. Naast de genealogische aantekeningen zijn er ook enkele mappen met aantekeningen over toponiemen, gesorteerd op plaatsnaam en daarbinnen alfabetisch op toponiem. 1)

1. Voor een bewerking van de aantekeningen over toponiemen in Hedel zie J. Buylinckx, Hedelse toponiemen, in: Heel in stukken, Hedel 1991, p.28-36. Voor een kopie zie inventarisnummer 3162/39.
2.3. Geschiedenis van het archief
2.4. Verwerving
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlage bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1,25
Categorie: