Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

3498 Archief van het Streekarchief Bommelerwaard, 1982 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Gemeenschappelijke regeling
2. Huisvesting
3498 Archief van het Streekarchief Bommelerwaard, 1982 - 1998
Inleiding
2.
Huisvesting
Aanvankelijk was er sprake van een streekarchivariaat, waarbij de medewerkers van de dienst bij de diverse deelnemende instanties de archieven verzorgden, en niet van een streekarchief waarbij de archieven op een centraal punt worden beheerd. Wel was er in het kantoor van het streekarchief in het stadhuis van Zaltbommel een bescheiden centrale bibliotheek. Daar werd ook het dienstarchief bijgehouden. Aangezien het archiefbeheer sterk bemoeilijkt werd door het ontbreken van een centrale archiefbewaarplaats en alle archiefbewaarplaatsen in de diverse gemeentehuizen door de provinciale archiefinspectie waren afgekeurd, werd er vanaf 1988 gestreefd naar de totstandkoming van een centrale archiefbewaarplaats voor de Bommelerwaard.
Die centrale huisvesting kwam uiteindelijk in 1993 tot stand toen samen met de Technische Dienst Bommelerwaard het bestaande pand van die dienst aan de Van Heemstraweg west te Zaltbommel werd verbouwd en uitgebreid. De aanbesteding vond plaats op 12 maart 1993, de opening van het streekarchief door de commissaris van de koningin vond plaats op 30 september 1994. Informeel had het streekarchief de deuren voor het publiek al op 1 juni 1994 geopend. De Technische Dienst Bommelerwaard en het Streekarchief Bommelerwaard hadden binnen het complex hun eigen gedeelte met eigen ingangen gekregen. Vanaf 1994 was een verdere professionalisering van het archiefbeheer mogelijk. Feitelijk was met die centralisatie een streekarchief tot stand gekomen in plaats van een streekarchivariaat. Vanaf het ingebruiknemen van de nieuwbouw werd dan ook de naam Streekarchief Bommelerwaard gebruikt, maar het zou tot de herziening van de gemeenschappelijke regeling in 1999 duren voordat die naam ook officieel in de gemeenschappelijke regeling werd genoemd. Bij de opening van de nieuwbouw was ook voor het eerst de Stichting Vrienden van het Streekarchief Bommelerwaard het actief. De stichtingsakte werd gepasseerd op 11 juni 1994. Sindsdien vormt die stichting een flinke steun in de rug voor het streekarchief.
3. Medewerkers
4. Archief en inventarisatie

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
5,87