Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.2. Civiele rechtspraak
2.2.3. Stukken over verwinprocedures
3185 Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811
Inventaris
2. Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
2.2. Civiele rechtspraak
2.2.3.
Stukken over verwinprocedures
NB:
Verwin is de gerechtelijke (tijdelijke) toewijzing van het vruchtgebruik van onroerende goederen, roerende goederen of geld aan een schuldeiser (de verwinhebber) als onderpand voor de schuld. Een verwinprocedure werd pas opgestart indien alle andere middelen tot het verkrijgen van betaling hadden gefaald. Indien de eigenaar van de goederen niet binnen drie jaar na de toewijzing van het verwin, alsnog de schuld en alle kosten van de procedure voldeed kon de verwinhebber vragen om de 'opgewonnen goederen' openbaar te mogen verkopen. Daarbij werden de belangen van alle schuldeisers bekeken en moesten die hun rechten kunnen aantonen. Vaak zijn uitgebreide administraties van boedels bewaard gebleven met tal van retroacta die soms zelfs enkele eeuwen teruggaan. Daarnaast zijn er uitvoerige processtukken over de vraag welke schulden preferent waren.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Omvang in meters:
44,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd. De schepenbank van Zaltbommel bezat ook de criminele jurisdictie in de Bommelerwaard èn Tielerwaard.
Geografische namen: