Alle bestanden

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard
x3171 Collectie Frankenhuis-van Scheijen, genealogische en historische documentatie en aantekeningen betreffende Bommelerwaardse families en de Bommelerwaard, aangelegd tweede helft 20e eeuw, 1950 - 2000
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3171 Collectie Frankenhuis-van Scheijen, genealogische en historische documentatie en aantekeningen betreffende Bommelerwaardse families en de Bommelerwaard, aangelegd tweede helft 20e eeuw, 1950 - 2000
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Mevrouw Corry Frankenhuis-van Scheijen (1919 - 2005) was vele jaren actief als bestuurslid van de Historische Kring Bommelerwaard, als genealoge en als amateur historicus. Zij was in het bijzonder geïnteresseerd in de joodse geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was zij ook betrokken bij de ordening van het archief van de Hervormde gemeente Zaltbommel (zie archief 3236/42 ). Zij publiceerde verschillende bijdragen in het tijdschrift van de Historische Kring Bommelerwaard. In de catalogus van de bibliotheek van het archief zijn de historisch-genealogische artikelen van haar hand afzonderlijk opgenomen. Samen met E. Können verzorgde zij de uitgave van een boek over de vier joodse begraafplaatsen te Zaltbommel. Voor haar initiatieven en vrijwilligerswerk in het historische en muzikale veld (Muziekkring Bommelerwaard) ontving zij in 2001 een Koninklijke Onderscheiding.
De activiteiten als (bestuurs)lid van de Historische Kring Bommelerwaard, redacteur van het tijdschrift Tussen de Voorn en Loevestein en de eigen belangstelling liepen in elkaar over. Stukken over haar onderzoek naar de Zaltbommelse joodse gemeenschap en genealogische onderzoeken, onder andere via het genealogencontact van de Kring, zijn ook onderdeel van het archief van de Historische Kring Bommelerwaard (archief 3236). Het onderzoek naar de joodse gemeenschap mondde uiteindelijk uit in een boek over de vier joodse begraafplaatsen. Voor de uitgave van dit werk is een afzonderlijke stichting opgericht, de Stichting Cultuurhistorisch Erfgoed in de Bommelerwaard. Deze stichting is in 2006 ontbonden. Het archief is ondergebracht in het Streekarchief Bommelerwaard (archief 3268).
In de jaren 1995-2004 droeg mevrouw Frankenhuis-van Scheijen delen van haar collectie aantekeningen en documentatie over aan het Streekarchief Bommelerwaard. Na haar overlijden werd het restant van haar collectie aan het archief geschonken door haar dochter mevrouw J. C. Rothschild- Frankenhuis. Het materiaal is in fasen geordend en beschreven. Om enige ordening aan te brengen in de documentatie is een globale onderverdeling gemaakt naar enkele onderwerpen. Er zijn geen beperkende bepalingen gesteld aan de openbaarheid van de in deze inventaris beschreven stukken. De omvang van de collectie bedraagt 3 meter.
J.J.A. Buylinckx, juli 2003, aangevuld augustus 2004 en februari 2012.
S.E.M. van Doornmalen, aangevuld oktober 2006.
Aanvulling februari 2012:
Aan inv.nr. 171/137 is een tweede verhaal toegevoegd.
Literatuur
J. de Kloe, Lintje voor mevrouw Frankenhuis-van Scheijen, in: Tussen de Voorn en Loevestein XXXVII(2001)nr.113, 36-36
In memoriam Corry Frankenhuis van Scheijen, in: Tussen de Voorn en Loevestein 41(2005) nr. 125 p33-33
Kenmerken
Datering:
1950 - 2000
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1950 - 2000
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
2,37
Gemeente:
Regionaal
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS