
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Inventaris
- Stukken overgedragen aan het streekarchief door het Maarten van Rossummuseum. Dit museum en de voorloper ervan, de Oudheidkamer voor Zaltbommel, de Bommelerwaard en Heerewaarden, kregen veel schenkingen van particulieren, vooral in de tijd vóórdat in 1983 het streekarchief werd opgericht. Het museum heeft deze schenkingen nooit goed van elkaar gescheiden bewaard en vrijwel nooit genoteerd van wie ze die schenkingen kregen. Daarmee kunnen de stukken helaas niet goed in hun juiste contekst beschreven en bestudeerd worden. In de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw zijn die stukken allemaal overgedragen aan het streekarchief.
- Krantenknipsels, o.a. afkomstig van de regioredactie Bommelewaard van het Brabants Dagblad en de redactie van De Toren en van de diverse voormalige gemeenten van vóór de gemeentelijke herindeling per 1 januari 1999.
- Documentatie en correspondentie door het streekarchief gevormd bij genealogisch onderzoek (deels voor derden).
- Losse schepenakten van de rechtbanken in de Bommelerwaard of van buiten de Bommelerwaard, maar waarvan een van de handelende partijen afkomstig is uit de Bommelerwaard. Een deel van die akten is eveneens afkomstig van het Maarten van Rossummuseum. Van de meeste van de losse schepenakten zullen in de registers van (voluntaire) akten in de diverse oud-rechterlijke archieven ook wel afschriften bewaard zijn gebleven. Ook in een aanhangsel bij het Archief van de stad Zaltbommel (1293) 1327 - 1815 (archiefblok 3020) zijn diverse losse schepenakten opgenomen.
- Kopieën van stukken over de Bommelerwaard uit archieven die niet bij het Streekarchief Bommelerwaard berusten. Vaak gekregen van onderzoekers.
- Stukken en documentatie over onderzoeken door medewerkers van het streekarchief of door derden, die als basis gediend hebben voor publicaties of die niet tot publicaties hebben geleid (indien er wel gedrukte publicaties zijn, zijn die opgenomen in de bibliotheek van het streekarchief).
meer informatie over MAIS-(M)DWS