Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
7.1. Verantwoording
0008 Archieven van de gerechtsbanken van Tiel en Zandwijk, 1431 - 1811
Inleiding
7. Beschrijvingsbeheer
7.1.
Verantwoording
Deze herinventarisatie is gedaan door J. Buylinckx in 2017 en 2018. De specificaties van de criminele en civiele procesdossiers van de schepenbank van Tiel en van de civiele procesdossiers van de schepenbank van Zandwijk zijn voor een groot deel gemaakt in 2014-2016 door de dames A.M.W. Slager en M.A.W. van den Bos, vrijwilligsters van het Regionaal Archief Rivierenland. Voor wat betreft de criminele procesdossiers van Tiel konden zij, dankzij al jaren geleden door inmiddels oud-archiefmedewerker H. Merkelbach verricht vooronderzoek, aan de beschrijvingen gegevens toevoegen over aanklachten, eisen en veroordelingen. Het werk van de genoemde vrijwilligsters betrof de inventarisnummers 553-2961 de overige (hogere) nummers in de series procesdossiers en de criminele procesdossiers van Zandwijk zijn door de inventarisator gemaakt, die de door de genoemde vrijwilligsters gemaakte beschrijvingen niet systematisch heeft gecontroleerd.
7.2. Regels of afspraken
7.3. Datering van de beschrijvingen
8. Bijlage bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
70,50
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.
Geografische namen: