Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0507 Archief van de Scouting te Tiel, voorheen de Padvinderij, 1936 - 2008

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Aanwijzingen voor de gebruiker
1.2. Algemeen
1.3. Groepen
1.4. Archief
0507 Archief van de Scouting te Tiel, voorheen de Padvinderij, 1936 - 2008
1. Inleiding
1.4.
Archief
De fragment-archiefjes werden in het clubgebouw aan de Hennepe aangetroffen. Na de vervaardiging van transcripties van de oudste notulen/verslagen door de heer G. A. Overdijk in 1997, werd het door hem na een eerste sortering t.b.v een door hem te schrijven jubileumboekje, in gedeelten aan de archiefdienst overgedragen. Door oorlogshandelingen en door branden in de clubgebouwen is veel archief verloren gegaan. Van Scouting Tiel en Scouting Phoenix berust nog veel archief bij vroegere bestuursleden en initiatiefnemers. Het archief is een gedeeltelijke bruikleen. Tijdens de voorbereidingen voor de tentoonstelling t.g.v. 10 jaar Scouting Tiel en daarna, werden vele materialen en archiefstukken aan de archiefdienst geschonken. Deze zijn uit praktische overwegingen en soms op basis van het herkomstbeginsel, gevoegd bij het desbetreffende archief. De met een * gemerkte inventarisnummers zijn geschonken aan de archiefdienst. Daarbij is ruimhartig met ordeningsnormen omgegaan. Ook voorwerpen, als uniformstukken e.d. zijn bij de desbetreffende hoofdstukken ondergebracht. Het is de bedoeling deze t.z.t. in het museum onder te brengen, als de bewaarcondities daar aan betere eisen zullen voldoen. In feite is het geheel geen archief te noemen maar een verzameling van documenten betreffende de 'padvinderij' en de rechtsopvolger vanaf 1973, 'scouting' te Tiel.
Uit praktische overwegingen is de aan het Stadsarchief geschonken collectie van de heer J. van Gessel als aanhangsel bij de Scouting collectie gevoegd, evenals het hoofdstuk documentatie en voorwerpen, dat nagenoeg geheel uit aan de archiefdienst geschonken zaken bestaat. De nummering is op volgorde van binnenkomst gedurende de afgelopen drie jaar. Wel per hoofdstuk geordend. Zolang nog aanvullingen verwacht mogen worden is dit systeem gehandhaafd.
1.5. Collectie J. van Gessel
1.6. Collectie C. van Meeuwen
1.7. Literatuur
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt - zie inventaris
Omvang in meters:
2
Toegangstitel:
Inventaris van het archief en de collectie Padvinderij / Scouting in Tiel, 1936-1999, W. Veerman 1997-2007
Categorie: