Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0605 Archief van het gemeentebestuur van Tiel : bevolkingsregistratie, 1816 - 1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Opbouw van het bevolkingsregister
0605 Archief van het gemeentebestuur van Tiel : bevolkingsregistratie, 1816 - 1994
1. Inleiding
1.1.
Opbouw van het bevolkingsregister
Bevolkingsregisters zijn ingevoerd vanaf 1850. De basis was de volkstelling van 1849. Bevolkingsregisters van vóór 1849 betreffen eerdere volkstellingen. In de volkstellingsregisters werden geen mutaties opgenomen, in de bevolkingsregisters vanaf 1850 wél. Overigens zijn er ook gemeenten die in de eerdere volkstellingsregisters mutaties hebben genoteerd.
Personen die veel verhuisden, zoals tijdelijk personeel (dienstboden en knechten) werden in de bevolkingsregisters veelvuldig in- en uitgeschreven. Dit veroorzaakte veel doorhalingen. Daarom was het vanaf 1861 gemeenten toegestaan om aparte registers aan te leggen voor personen die tijdelijk in een gemeente verbleven. Vanaf die tijd zien we dienstbodenregisters, gestichtsregisters en verblijfsregisters. In de dienstbodenregisters staan naast dienstboden ook vaak andere tijdelijke personeelsleden genoemd, zoals knechten. In gestichtsregisters werden personen genoteerd die in instellingen zoals gevangenissen, kostscholen en weeshuizen woonden. Verblijfsregisters waren bedoeld voor personen die de intentie hadden om slechts tijdelijk in een gemeente te verblijven. De grens tussen langdurend verblijf -en dus inschrijving in het bevolkingsregister- en kortdurend verblijf - en dus inschrijving in het verblijfsregister, was niet eenduidig. Verblijfsregisters verdwenen om die reden in diverse gemeenten weer snel.
De bevolkingsregisters van Tiel bestaan globaal uit drie onderdelen: de volkstellingsregisters vanaf 1816 en die van 1829 en 1839; de vastbladige bevolkingsregisters van 1850-1917 en de gezinskaarten van 1917-1939. Daarnaast zijn er de hulpregisters: de dienstbodenregisters, de registers van ingekomen en vertrokken personen, de verblijfsregisters en de huizenregisters. De indeling van de registers over de jaren 1862-1917 is lastig. De registers werden in principe alfabetisch ingericht op achternaam van het hoofd van het gezin. Zodra een register vol was, en dat was per letter heel verschillend, werd een nieuw register aangelegd. Sommige (letter)delen beslaan vanaf een veel langere periode dan andere delen, waardoor de series niet meer duidelijk in blokken van 10 jaar te onderscheiden zijn als daarvoor. De in het archief aanwezige indexen zijn indexen op inwonende personen. Hieronder worden verstaan: behuwd kinderen, kostgangers en personen die een andere naam voeren dan het gezinshoofd. Deze indexen behoeven niet meer te worden geraadpleegd omdat er een totale index op het gehele bevolkingsregister bestaat die op de website van de archiefdienst te raaplegen is. Indien de registers om een of andere reden nog wel geraadpleegd worden, moet men er rekening mee houden dat deze een andere nummering kennen dan de inventarisnummers: de nummers verwijzen naar de nummerdelen binnen de series. Bij het RAR is een concordans aanwezig van deze delen naar de inventarisnummers. Deze is niet in deze inventaris opgenomen, omdat deze voor het gebruik niet meer nodig is.
Het verblijfsregister lijkt in Tiel slechts weinig gebruikt te zijn. Er is over de periode 1861-1878 (1898) slechts een paar bladzijden ingevuld.
In 1917 werden de vastbladige bevolkingsregisters vervangen door een registratie van personen per gezin op gezinskaarten. Deze werden in 1939 vervangen door persoonskaarten en een systeem van woningkaarten. Die kaarten zijn nog niet aanwezig bij de archiefdienst, maar berusten nog bij de gemeente Tiel. Vanaf 1994 werd de bevolkingsadministratie geautomatiseerd: de gemeentelijke basisadministratie (GBA).
De bevolkingsregisters en gezinskaarten zijn openbaar.
De totale omvang van het archief bedraagt ca 22 meter
1.2. Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
21,5