Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

2124 Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1937 - 1977

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2.1. Geschiedenis van het orgaan
2.2. Geschiedenis van het archief
2124 Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1937 - 1977
1. Inleiding
2.2.
Geschiedenis van het archief
Na een bezoek van de inspecteur van de archieven van gemeenten en waterschappen in Gelderland in 1948, geeft hij aan dat het archief van Haaften "zich in houten kasten ter secretarie" bevindt. Bij besluit van 4 augustus 1948 werd een plan voor de inrichting van een brandvrije archiefbewaarplaats, na gunstig advies van de inspecteur, door het College goedgekeurd.
In 1950 verzoekt het bestuur van de Buitenpolder Crobsche Waardpolder om ten behoeve van het archief van de Buitenpolder een deel van de gemeentelijke archiefbewaarplaats ter beschikking te stellen. Dit wordt gehonoreerd.
In dat jaar kwam de nieuwe archiefbewaarplaats gereed. De inspecteur typeert het als "een doeltreffende kluis, waarin het archief overzichtelijk staat opgesteld." Weliswaar was de kluis nog iets te vochtig, maar door de centrale verwarming en door ventilatie zal dit euvel volgens de inspecteur wel te verhelpen zijn. De inspecteur contateert in 1956 dan ook dat de kluis volkomen droog is. Hij heeft wel enige opmerkingen over de opstelling van het archief waarin enige verbetering zoukunnen worden aangebracht
Na de herindeling tot de gemeente Neerijnen, bleef het archief in de eerste instantie nog in het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Haaften. Pas in 1980, toen de nieuwe gemeente Neerijnen het kasteel De Klingelenburg en het koetshuis te Neerijnen in gebruik nam als gemeentehuis, werd het archief van de gemeente Haaften ondergebracht in de kelder van het koetshuis. In 1992 werd door het ODRP het archief van Haaften op een andere plek in de archiefbewaarplaats geplaatst om hiermee de toegankelijkheid te verbeteren. Men heeft toen de inhoud van dozen die bij elkaar hoort, ook fysiek bij elkaar gezet.
In 1995 werd het archief wegens het dreigende hoge water van de Waal door Gijtenbeek verplaatst en opgeslagen in een bedrijfspand van hen op het Industrieterrein "Lage Weide" te Utrecht.
In 1997 waarschuwt de archiefinspecteur dat de zorg voor de openbare archieven van de gemeente Neerijnen te wensen overlaat. De constructie van de gemeentelijke archiefbewaarplaats is tegen de meeste calamiteiten beschermd. Er is alleen een risico van overstroming door bijvoorbeeld een dijkdoorbraak. Door de uitmondingen van de ventilatiekanalen in de buitenmuren kan hoogwater in de ruimte binnendringen. Er is geen klimaatbeheersing en luchtzuivering waardoor er ook risico's zijn van temperatuur- en vochtigheidsschommelingen en schadelijke stoffen in de achiefbewaarplaats. De CV-radiator en de werkplek zijn nadelig voor het klimaat. De radiator en de leidingen kunnen voor waterschade zorgen. De houten stellingen zijn niet brandwerend en er is geen koolzuursneeuwblusser in de buurt van de archiefbewaarplaats. Verder is het archief niet toegankelijk en de materiële verpakking laat te wensen over. Hij vindt de materiële staat van het archief wel redelijk. In 2003 zijn alle archieven van de voormalige gemeenten verhuisd naar de archiefbewaarplaats in Geldermalsen.
2.3. Verantwoording van de inventarisatie
2.4. Aanwijzingen voor de gebruiker
2.5. Bijlage 1. Haaftens Volkslied
2.6. Bijlage 2. Burgemeesters en secretarissen
2.7. Literatuur over Haaften, Hellouw en Tuil

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt, uitzonderingen per inventarisnummer aangegeven
Omvang in meters:
42