Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

2134 Archief van het gemeentebestuur van Varik, 1811 - 1926

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis
Van der Aa omschreef in 1848 de heerlijkheden en de dorpen Varik en Heesselt in zijn beschrijving van Nederland als volgt.
1.1.1. De gemeente Varik
2134 Archief van het gemeentebestuur van Varik, 1811 - 1926
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis
1.1.1.
De gemeente Varik
"Gemeente in den Tielerwaard, provincie Gelderland, Beneden-distrikt, arrondissement Tiel, kanton Geldermalsen; palende Noord aan de gemeente Op-Hemert, Oost-Zuid en West aan de Waal, Noord-West aan Est-en-Opijnen.
Deze gemeente bevat de heerlijkheid Varik en Heesselt; telt 164 huizen, bewoond door 180 huisgezinnen, uitmaakende eene bevolking van 930 inwoners, wie meest in landbouw en aardappelenteelt hun bestaan vinden. Ook is er een korenmolen.
De Hervormden, die er ongeveer 680 in getal zijn, maken gedeeltelijk de gemeente van Varik uit, en behooren gedeeltelijk tot de gemeente Op-IJnen. De Rooms-Katholieken van welke men er ruim 250 aantreft, maken met die uit de naburige gemeenten de stat. van Varik uit, welke tot het aartspr. van Utrecht behoort, en door eenen Pastoor bediend wordt, en 280 Communikanten telt
Men heeft in deze gemeente twee scholen, als ééne te Varik en ééne te Heesselt."
1.1.2. De heerlijkheid Varik
1.1.3. De heerlijkheid Heesselt
1.1.4. Gemeentelijke herindeling 1862
1.2. Verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt, uitzonderingen per inventarisnummer aangegeven
Omvang in meters:
31
Opmerkingen:
In dossier uitsluitend een verklaring van overbrenging van voor de registers met akten burgerlijke stand van de voormalige gemeente Neerijnen voor periode 1903-1960 (Waardenburg, Haaften, Est en Opijnen, Varik en Ophemert)