Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

2514 Archief van het gemeentebestuur van Heukelum, 1939 - 1986

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beschrijvingsbeheer
Verantwoording
2514 Archief van het gemeentebestuur van Heukelum, 1939 - 1986
Inleiding
Beschrijvingsbeheer
Verantwoording
In februari 2014 kreeg Doxis de opdracht om de archieven van de gemeente Heukelum en de gemeente Asperen en de archieven van de Technische Dienst Heukelum en Asperen en de Technische Dienst Vuren en Herwijnen te inventariseren. Bij aanvang van de inventarisatie bestond het archief uit zo'n 33,5 strekkende meters. Het materiaal was toegankelijk via een klapper. In de klapper werd per rubriek uit de Basisarchiefcode de vindplaats van de dossiers vermeld. Elk dossier had een doosnummer en vervolgens een volgnummer
Per rubriek zijn de stukken bij elkaar gezocht en er is een selectie gemaakt van te bewaren en te vernietigen stukken. De selectie van de bescheiden heeft plaatsgevonden volgens de in 1983 vastgestelde Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden voor gemeentelijke en intergemeentelijke organen, dagtekende van na 1850 voor bescheiden ontvangen en opgemaakt tot 198 De selectie heeft op tabniveau plaats gevonden.
Bescheiden die van belang zijn voor de geschiedenis van de gemeente en de streek zijn van vernietiging uitgezonderd. Er is bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt voor de dossiers die gaan over de vestigingen van de eerste gastarbeiders in de gemeente.
De voor blijvende bewaring in aanmerking komende dossiers zijn beschreven in een Excellijst. Eerst de notulen van de gemeenteraad en het college van B&W. Vervolgens wordt de volgorde van de Basisarchiefcode aangehouden. De dossiers die voor vernietiging in aanmerking komen zijn beschreven in een aparte Excellijst. In deze Excellijst zijn ook nog een aantal dossiers te vinden die een afwijkende bewaartermijn hebben of moeten worden toegevoegd aan de voorafgaande inventaris.
Elk inventarisnummer vormt een aparte materiële eenheid in de vorm van een omslag, een pak of deel. De permanent te bewaren archiefbescheiden zijn ontdaan van nietjes, paperclips en weekmakers. Vervolgens zijn ze omgepakt in vooral nieuwe, voorgevouwen zuurvrije omslagen of dossiermappen indien het tekeningen betreft en verpakt in nieuwe, zuurvrije archiefdozen. Gedurende de bewerking zijn de archiefstukken ook gecontroleerd op eventuele materiële schade door bijvoorbeeld vocht, schimmels of ongedierte. In het veld opmerkingen is bijgehouden welke dossiers beschadigd zijn. Er is geen schade aangetroffen.
In juli 2017 is het project afgerond. Het volume na bewerking bedraag 14,625 meter. De wegenleger heeft een apart formaat en is geborgen in een aparte doos.
In juni 2019 is het archief overgebracht naar het Regionaal Archief Rivierenland.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
15