Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0429 Archief van de polder Achter den Haag, 1617 - 1837

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
1.2. Benoeming buurmeesters
0429 Archief van de polder Achter den Haag, 1617 - 1837
1. Inleiding
1.2.
Benoeming buurmeesters
De magistraat van Buren was belast met het toezicht op de polders die tot de stad en jurisdictie van Buren behoorden en stelde een buurmeesters aan.
Het reglement en ordonnantie op het stuck van de policie, financie en justitie van de stadt en graeffschap Buyren d.d. 6-4-1699 bepaalde dat de buurmeesters elk jaar door de graaf of de drossaard werden benoemd en beëdigd door de schout ten overstaan van het gerecht. Door de schout en gerecht en de aftredende buurmeesters was vooraf met een meerderheid van stemmen een nominatie met de namen van drie competente personen opgesteld.
De gebruikelijke leveranciers, timmerlieden, metselaars, smeden en andere handwerklieden konden zolang zij in gemenelandsdienst waren, niet tot buurmeester worden benoemd.
Vond een benoeming in principe voor een jaar plaats, na 1670 werden dezelfde personen dikwijls verscheidene jaren achtereen benoemd; in 1808 gaf de secretaris dat de benoeming voor twee jaar gold.
Tussen 1660-1796 werd aangegeven dat de buurmeester benoemd was voor de polders Buren en Achter den Haag.
Een aantal buurmeesters was hetzij (oud)burgemeester hetzij (oud)schepen en soms tegelijkertijd buurmeester voor een andere polder in het graafschap Buren.
1.3. Rekeningen
1.4. Taken
1.5. Verantwoording inventarisatie
1.6. Lijst van buurmeesters 1617-1826

Kenmerken

Datering:
1617 - 1837
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1
Toegangstitel:
Inventaris van het Archief van de polder Achter den Haag 1617-1837