Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

0437 Archief van het bestuur van het Gemeneland van Buren, (1592) 1633-1838

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
1.2. Samenstelling * 
0437 Archief van het bestuur van het Gemeneland van Buren, (1592) 1633-1838
1. Inleiding
1.2.
Samenstelling * 
De domeinraad van de prins van Oranje te 's-Gravenhage vormde de hoge regering van het graafschap. Naast de vaststelling van de belastingen en verordeningen benoemde de domeinraad ook de ambtenaren. Tevens vormde het het hoogste rechtscollege in appèl.
De drossaard zat een dagelijks bestuur voor, naast hem bestaande uit afgevaardigden of gecommitteerden van stad en platteland.
Dit dagelijks bestuur bleef functioneren tot aan de inlijving van Nederland door het Franse keizerrijk, vanaf 1798 onder de benaming van administratief bestuur en vanaf 1802 als het college ter politie en finantie over de stad en lande van Buren. Vanaf 1813 vormde dit college het college van gecommitteerdens van het gemeneland van Buren, de voorloper van het polderdistrictbestuur van Buren.
De vergaderingen vonden in principe vier keer per jaar op het stadhuis te Buren plaats, steeds op de eerste donderdag van de maanden januari, april, juli en oktober vanaf 9 uur in de voormiddag. De convocatie werd gedaan door de landsbode in opdracht van de drossaard of in zijn aanwezigheid de eerste gecommitteerde die present was. Uitgezonderd besluiten waarbij geen uitstel mogelijk was, kon een besluit alleen met tweederde van de stemmen worden genomen.
In 1699 was het aantal leden van het college vastgesteld op 5, waarbij de gecommitteerde van de stad Buren tevens de dorpen Asch en Erichem vertegenwoordigde. Vanaf 1802 bestond het collegie van Baljuw en Gecommitteerdens naast de baljuw(de drossaard) uit het voorzittend lid(burgemeester) van de stad Buren (c. van Gaaien), een gecommitteerde namens de dorpen Asch en Erichem (G.I. Post), een namens het dorp Tricht(S. Monhemius), een namens het dorp Buurmalsen (D.C. Versteegh) en een namens Beusichem en Zoelmond(A. de Ronden) en een secretaris(tevens de secretaris van de stad Buren J.G. van der Lith)). *  3)
1.3. Benoeming
1.4. Taken en bevoegdheden
1.5. Verhouding ten aanzien van het college van de Hoge Lekkedijk
1.6. Verhouding ten aanzien van het college over de Aals- en Lingedijk en de Lingestoel
1.7. Opheffing
1.8. Verantwoording inventarisatie
1.9. Verantwoording herinventarisatie in 2002
1.10. Bijlage 1: Eed van de gecomitteerden 1802
1.11. Bijlage 2: Eed van de secretaris 1802
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1592) 1633-1838
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
6,50
Opmerkingen:
Verklaring van overbrenging in toegang 0040, dossiernummer 424 'stukken betreffende dienstverlening aan het Waterschap 2003-2007'.