Alle bestanden

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard
x2230 Archief van het bedrijf Ameron te Geldermalsen, 1992 - 2008
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2230 Archief van het bedrijf Ameron te Geldermalsen, 1992 - 2008
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de organisatie
2230 Archief van het bedrijf Ameron te Geldermalsen, 1992 - 2008
Inleiding
Geschiedenis van de organisatie
De geschiedenis van Ameron gaat terug tot het begin van de twinstigste eeuw toen twee kleine bedrijven in het westen van Verenigde Staten begonnen met de productie van betonnen buizen. Zij voegden zich samen onder de naam "American Pipe Company". Later werd de naam gewijzigd in Ameron. In 1999 in Ameron International Corporation een wereldwijd opererende onderneming met kantoren over de hele wereld. Het bedrijf vervaardigt hoogwaardige coatings, glasvezelversterkte epoxy buizen, staal en beton en andere gespecialiseerde producten voor de bouw-, industrie- en energiesector. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten (Pasadena, Californië).

Het bedrijf telt in 1999 vijf divisies:
- Concrete & Steel Pipe
- Construction & Allied Products
- Fiberglass-Composite Pipe
- Ameron Coatings
- Pole Products

In Geldermalsen is Ameron BV gevestigd en heeft als werkgebied Europa, het Midden Oosten, de GOS Landen en Afrika. Er opereren een tweetal divisies:
- Protective Coatings Group Europe
- Fiberglass Pipe Group Europe

In 1962 luidde een joint-venture van de Chamotte Unie en Amercoat Europe N.V. het begin in van de Europese vestiging in Geldermalsen en werd begonnen met de productie van epoxy en vinyl coatings. In 1965 volgde de productie van zinksilicaten en 1970 de productie van organische verfstoffen. In 1972 verkocht de Chamotte Unie haar 50% belang aan Amercoat Europe B.V. en in 1976 werd de naam veranderd in Ameron B.V. Bij de verkoop was één van de voorwaarden dat grond en gebouwen door Ameron zouden worden gekocht. Dit vond plaats in 1979 en aankopen van grond hebben plaatsgevonden tot 1992.

In 1972 begon men met de productie van Bondstrand glasvezelversterkte epoxy buizen voor uitgebreide toepassingen in de offshore.

Ameron groeit voorspoedig. In 1962 hadden ze 15 medewerkers in dienst, anno 2000 is dat opgelopen tot 400. Er werd in 1962 van start gegaan in twee kleine gebouwtjes. In 1865 werd de eerste productiehal gebouwd voor fabricage van zinksilicaten en 1970 nam met de organische verffabriek in gebruikt genomen. Het Bondstrand kantoor werd in 1974 opgeleverd. In 1977 volgende de opening van het Technical Centre. Pas in 1983 werd een eigen ingang aan de J.F. Kennedylaan geopend. In 1992 wordt een tweede productiehal geopend voor grotere fiberglass buizen. In 1995 werd een eindproductiemagazijn voor coatings en in 1997 een volledig vernieuwd tankenpark in gebruik genomen.
In 2006 stootte Ameron het deel van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de productie van coatings af en verkocht dit aan PPG Industries. PPG sluit uiteindelijk ook de productieafdeling in Geldermalsen en voegt die samen met haar vestigingen in Deurne en Amsterdam.

In 2008 vierde Ameron haar 45-jarig bestaan. NOV Fiber Glass Systems nam de productie van kunststof buizen en leidingsystemen in november 2011 over van Ameron. NOV Fiber Glass Systems (FGS) is 's werelds grootste fabrikant en verkoper van glasvezel buissystemen voor de petrochemische industrie. Met meer dan 65 jaar ervaring en 15 productievestigingen verspreid over de hele wereld biedt FGS uitgebreide technische diensten en een volledige reeks producten voor de Olie-, Marine-, Offshore- en Chemische-industrie aan. De productieafdeling van NOV is in 2012 gevestigd aan de Panoven in Geldermalsen. In december werd de complete productieafdeling verhuisd naar Maleisië.

In Geldermalsen blijft wel een commericiële en verkoopafdeling van NOV Fiber Glass Systems aktief.
In 2014 biedt een voormalig medewerker van Ameron zijn administratie aan bij de gemeente Geldermalsen. De gemeente Geldermalsen schenkt het materiaal aan het RAR. Het betreft voornamelijk personeelsbladen. Maar toch zeker gezien het feit dat het bedrijf langdurig in Geldermalsen was gevestigd een welkome aanvulling op ons archief. Voor de zekerheid verwijs ik u ook naar de inventaris van het archief van de Chamotte Unie (archief 0741), waar in de rubriek Amercoat Europe B.V. zich ook archiefstukken bevinden van het bedrijf Amercoat / Ameron.

Ria Mink-Gijzen, Tiel, 2014
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1992 - 2008
Plaats:
Geldermalsen
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1992 - 2008
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,25
Gemeente:
Geldermalsen
Locatie:
Geldermalsen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS