Archieven

 

Uw zoekacties: Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, 1300-1850

2233 U.T.D. (Universele textiel Drukkers) van Krom te Tricht, 1966 - 2013

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van het bedrijf
1.2. Het archief
2233 U.T.D. (Universele textiel Drukkers) van Krom te Tricht, 1966 - 2013
1. Inleiding
1.2.
Het archief
Op het eerste oog leken de in het najaar van 2013 ter ordening aangeboden papieren het archief van de U.T.D. Universele Textiel Drukkers b.v. te betreffen. Bij nadere inventarisatie was het al gauw duidelijk dat er, behalve stukken van dit bedrijf, ook archivalia van persoonlijke aard en van enkele andere ondernemingen bij waren. Bovendien waren de mappen met stukken van het archief van de U.T.D. gelardeerd met door de oud-directeur getypte aantekeningen betreffende diverse aspecten van het bedrijf. Omdat deze aantekeningen pas bijna twintig jaar na de liquidatie van U.T.D. zijn ontstaan, konden zij geen deel uitmaken van het eigenlijke archief, waarvan het laatste stuk uit 1995 dateert. De aantekeningen zijn daarom uit het bedrijfsarchief verwijderd en in een aparte collectie ‘documentatiedossiers’ bijeengebracht, die aan de hier beschreven archieven is toegevoegd. Door verwijzingen naar inventarisnummers van het archief is het verband tussen de archiefstukken en de documentatie niet verloren gegaan.
Het merendeel van de door P.H. Krom overgeleverde stukken bestaat uit stukken van de U.T.D. Aangezien het hier om een (textiel)bedrukkersonderneming gaat, is het niet verwonderlijk dat zich ook informatiedragers op andere materialen, zoals metaal en kunststof in de vorm van clichés en sjabloonfilms in het archief bevinden. Daarnaast bevatten de geïnventariseerde bescheiden van de U.T.D. ook exemplaren van haar producten, zoals bedrukte handdoeken, shawls en ander gebruikstextiel ( zie inventarsinrs. 50, 52, 62, 64, 68, 90, 92, 93, 95, 97 en 98). Het U.T.D.-archief is overigens verre van compleet. Grote delen van de administratie van de onderneming zijn na het faillissement onder directeur eigenaar Zellerer verloren geraakt, wat de wens van haar oprichter en directeur Piet Hein Krom verklaart om haar geschiedenis in aantekeningen vast te leggen.
Naast het textieldrukkersarchief zijn er stukken aangetroffen van een holdingmaatschappij van dit bedrijf, de Omni-Beheermaatschappij Tricht b.v. Deze zijn als een apart archiefje beschreven, hetgeen ook geschiedde met de privébescheiden van P.H. Krom. Deze hebben hoofdzakelijk betrekking op aangelegenheden betreffende de U.T.D. en de eerdergenoemde holdingcompany. De overige archiefbescheiden behelzen enige door P.H. Krom als directeur van twee door hem opgerichte advies- en managementondernemingen ontvangen en opgemaakte stukken. Aangezien hun aantal te gering is om van afzonderlijke archieven te kunnen spreken, zijn ze samen in één rubriek ondergebracht. Het archief is beperkt openbaar. De in rood aangegeven inventarisnummers zijn tot 2040 omwille van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de daarin genoemde personen niet openbaar raadpleegbaar.

Bennekom / Enspijk, september 2014 - 2015
C.D. Gast en P.H. Krom

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt voor enkele stukken
Omvang in meters:
1,87