
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inventaris
Het oudste stuk in dit archief is een verordening op het overluiden van de doden en het begraven uit 1620. Een vrijwel volledige serie kerkenraadshandeilngen (notulen / acta) is aanwezig vanaf 1633. Oudere jaarrekeningen zijn aanwezig in het Oud Archief van Buren. De oudste rekening is van 1602. Deze is getranscribeerd door L. Meydam. Voor de doop-, trouw- en begraafgegevens moet deels in de collectie dtb's van het RAR worden gezocht. De beschrijvingen ervan zijn wel in de inventaris opgenomen. Zie de opmerkingen bij Verwant materiaal.
Enkele stukken die in eerdere lijsten vermeld waren, werden bij de inventarisatie niet aangetroffen: 45A. Plattegrond van de kerk met weergave graven en kelders 1650 en de jaarrekeningen van de kerkvoogdij van 1937-1972. Ook ontbreken enkele doop- en trouwboeken na 1953, die in een lijst waren vermeld. Deze zijn waarschijnlijk nog bij de kerk aanwezig.
De verdere indeling van de rubrieken is gebaseerd op een hoofdindeling 'algemene aard' en 'afzonderlijke onderwerpen'. Bij de verdere onderverdeling in subrubrieken is het vervaardigde schema gehanteerd.
meer informatie over MAIS-(M)DWS