Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van het stadsbestuur van Zaltbommel, (1293) 1327 - 1815

0692 Archief van de stad Buren, 1575 - 1817

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Korte schets van de bestuurlijke geschiedenis
1.2. Geschiedenis van het archief
0692 Archief van de stad Buren, 1575 - 1817
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van het archief
Het archief werd oudtijds (althans in 1672) bewaard in een vertrek naast de kerktoren, waar de secretarie was gevestigd. In 1733 werd deze "oude secretarye" tot consistoriekamer ingericht, als hoedanig zij nog wordt gebruikt *  . In 1755 besloot de magistraat om de secretarie over te brengen naar het stadhuis en in de schutterskamer te plaatsen, die dan voor de helft zou kunnen worden afgebroken * 
Toen in oktober 1794 de Franse invallers Buren dreigden te naderen, werd voor de gelden en papieren van de secretaris een veilige plaats gezocht ten huize van de stadsburgemeester Van de Kasteele, die er mede naar Leiden trok * 
Veel moet er toen reeds van het archief verloren zijn geweest. In 1693 verklaarden enkele oud leden van de magistraat, dat "in off weynigh voor den lesten Fransen oorloch ende invasie des jaers 1672 uyt de oude secretarye deser stede, sijnde een vertreck naest de kercke, op de merckt uytcomende, hetwelck ten tyde van voorsz. invasie voor een magasijn voor branthout heeft moeten dienen, sijn gebracht een goede quantiteyt seer oude papieren ende schriften in kisten off kofferen, doch seer beschadigt door vochticheyt ende outheyt, soodat se voor een groot gedeelte onleesbaar waren; ende dat alle de voorsz. papieren op het voorsz. stadhuys door de confusie van voorsz. tijdt......... sijn vermist ende wechgeraackt" *  .
Uit posten in de stadsrekeningen blijkt van het aanleggen van bepaalde registers, die thans niet meer aanwezig zijn. Zo in 1617 een register van allerhande verpachtingen, in 1618 een register om "daer inne van nieuws te stellen alle de borgeren ende thinsen van de stadt", in 1620 een boek voor de borgeren, de borgereedt, stadsthynsen en huwelijken voor de Magistraat. In 1636 werd een nieuw schrijfboek gekocht, in wit hoorn gebonden en verguld, om het poort en landrecht in te vernieuwen uit het oude. Ook van enkele kaarten, thans niet meer aanwezig, wordt melding gemaakt.
Uit een brief van 10 april 1804 van de Burense secretaris J. G. van Lith aan een onbekende *  blijkt, dat vele stukken van de secretarie eertijds op het kasteel werden bewaard, waarvan een gedeelte omstreeks 1780 als onbruikbaar vernietigd was, de rest door de Pruisen in 1787 verbrand of zoek gemaakt was. Ook was het eertijds op de secretarie zeer roekeloos toegegaan, zodat er mogelijk hier en daar nog wel stukken onder particulieren zouden kunnen verblijven.
Het is dus niet te verwonderen, dat het stedelijk archief niet die omvang en betekenis heeft, die men er van zou mogen verwachten. Een reden te meer echter, om het overgeblevene met zorg te bewaren.
A. Koch (Rijksarchief Utrecht) 1946/1947, inleiding door A.P. Schilfgaarde (Rijksarchief Arnhem), 1948
1.3. Aanvulling op de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
20