Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van het stadsbestuur van Zaltbommel, (1293) 1327 - 1815

0694 Archief van het Burgerlijk Armbestuur van Buren, 1855 - 1965

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Op grond van de Armenwet van 1854 werden gemeentelijke instellingen ingesteld die mensen moesten steunen waaraan om een of andere reden geen bedeling werd toegekend. Het burgerlijk armenbestuur bedeelde alleen wanneer kerkelijke en particuliere armbesturen en de familie niet bereid of in staat waren om uit te keren. De armenwet was bedoeld om het Burgerlijk Armbestuur meer vrijheid en zelfstandigheid tegenover de gemeenten te geven. Burgerlijk armbesturen werd, wanneer het eigen vermogen niet toereikend was, gesubsidieerd door het gemeentebestuur. In Buren werd het Burgerlijk Armbestuur tot 1878 'de Algemene of Gasthuisarmen' genoemd, vanaf 1879 werd doorgaans gesproken over het 'Burgerlijk Armenfonds'. Vanaf 1941 was de naamgeving consequent 'Burgerlijk Armbestuur'.
Het Burgerlijk Armbestuur werd opgheven in 1962 met de oprichting van een dienst voor Sociale Zaken.
In 1994 werd een plaatsingslijst op het archief vervaardigd door W. Veerman. Deze is in 2013 herzien door een inventaris. De beschrijvingen uit de plaatsingslijst zijn hierbij deels aangepast, stukken zijn samengevoegd, waardoor de nummering is herzien. De beschrijvingen zijn ondergebracht onder een rubrieksindeling.
Bij de inventarisatie zijn de rekeningen en bijlagen van het Gasthuis tot en met 1854 afgescheiden van het archief van het Burgerlijk Armbestuur en toegevoegd aan het archief van het gemeentebestuur van Buren (archief 0693), inventarisnummers
B. van Dijk 2013

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt voor persoonsgegevens jonger dan 75 jaar
Omvang in meters:
5,12
Toegangstitel:
Inventaris door B.M. van Dijk, 2013.