Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
x3113 Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3113 Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Archief
3113 Archief van het gemeentebestuur van Driel, 1810 - 1945
Inleiding
2.
Archief
2.1 Seriestelsel
Het gemeentelijk archief kende tot 1913 voor de ingekomen en uitgaande stukken een seriegewijze opbouw met grote series ingekomen en afschriften van uitgaande stukken. Een systeem waarin slechts iets teruggevonden kan worden zodra bekend is wanneer iets (ongeveer) plaats vond. Als toegang zijn alleen de, eveneens chronologisch ingerichte, registers van ingekomen en uitgaande stukken beschikbaar.
2.2 Rubriekenstelsel
In 1913 werd in Driel een onderwerpsgewijze ordening van de correspondentie ingevoerd met tamelijk grofmazige rubrieksmappen. Het betrof het zogenaamde 'Bloemendaalsche registratuurstelsel', ontworpen door A.J van der Flier, oud-secretaris van de gemeente Bloemendaal, en gebruikt bij veel gemeenten in Nederland. In principe was het geen slecht systeem, althans, als het goed werd toegepast, zou het een hele verbetering kunnen zijn ten opzichte van het tot dan toe gehanteerde seriestelsel. Maar in Driel werd het onderscheid tussen de diverse rubrieken niet goed gemaakt. Bovendien werd het systeem af en toe verfijnd, maar toch volstrekt onvoldoende om de stukken efficiënt te kunnen ordenen. Het systeem voldeed op den duur helemaal niet meer. In het archief kon slechts met moeite iets terug worden gevonden en ook na de tweede wereldoorlog werden de rubrieksmappen in wanorde gebracht en gehouden. Bij de inventarisatie is dan ook besloten om de rubrieksmappen uit elkaar te halen en te splitsen in wat meer beperkte onderwerpen. Daarbij worden ook de nodige te vernietigen stukken afgezonderd. Het duidelijkste voorbeeld van de slechte ordening is het bestaan van dozen vol met stukken die slechts werden aangeduid met 'oorlogsdossier', daarin zat vaak verder geen enkele ordening. Het enige wat de stukken met elkaar gemeen hadden was dat ze uit de periode 1940-1945 dateerden. Bij nadere bestudering bleek zelfs dat lang niet altijd het geval te zijn.
2.3 Zaaksgewijze ordening
In 1947 sloot de gemeente zich aan bij het Registratuurbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en werd het door dat bureau gepropageerde decimale registratuurstelsel ingevoerd wat zou moeten leiden tot een zaaksgewijze ordening van de stukken in dossiers in plaats van in onderwerpsmappen. Daarmee werd in 1947 een begin gemaakt, maar daarnaast bleef men ook, zeker tot in 1955 toe, stukken toevoegen aan de oude rubrieksmappen van het Bloemendaalse stelsel, maar dat is in een periode die buiten het bestek van deze inventaris valt. Voor zover nodig zijn stukken uit de rubrieksmappen van na mei 1945 daaruit verwijderd en toegevoegd aan het archief van de gemeente Maasdriel over de periode 1945-1979 (archiefblok 3203).
2.4 Inventarisatie
Deze inventaris is nog slechts een zeer voorlopige. Er wordt nog doorgewerkt aan een definitieve inventaris, die echter nog wel geruime tijd op zich zal laten wachten. Er is vooral nog veel werk aan de correspondentie uit de periode 1913-1945. Beschrijvingen zijn vaak nog veel te summier en ze sluiten elkaar niet uit. Toch kan er in grote lijnen al wel redelijk snel in gezocht worden. Ook deze inleiding is nog verre van compleet en nog niet voorzien van de nodige bijlagen..
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1810 - 1945
Datering:
1810 - 1945
Plaats:
Driel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1810 - 1945
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
70,62
Gemeente:
Maasdriel
Locatie:
Driel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS