Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Buren, 1620 - 2008

0760 Archief van de Hervormde gemeente Buren, 1620 - 2008

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
0760 Archief van de Hervormde gemeente Buren, 1620 - 2008
Inleiding
4.
Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
Voorwaarde voor raadpleging: de openbaarheid van het archief is beperkt. Voor inzage van stukken ouder dan dertig jaar moet toestemming van de kerkenraad worden aangevraagd. Voor de doop-, trouw- en begraafgegevens wordt wat digitale beschikbaarheid betreft dezelfde openbaarheidsbeperking gehanteerd als bij de Burgerlijke Stand: 50 jaar voor overlijdens, 75 jaar voor huwelijken en 100 jaar voor dopen.
Voorwaarde voor reproductie: voor openbare stukken geldt geen beperking, behoudens de algemene beperkingen die gelden op de studiezaal van het Regionaal Archief Rivierenland.
Taal: Nederlands. Schrift: het archief bestaat uit handgeschreven en getypt materiaal. Het oudste deel is door het oude schrift mogelijk niet zonder meer leesbaar.
Fysieke kenmerken: Materiaalsoort: Papier. Materiele staat: de meeste stukken zijn in goede staat. De oudere stukken zijn deels in een matige staat. Het archief bevat naast geschreven stukken en tekeningen ook foto's.
Toegangen: het oudste deel van het archief werd in 1928 geïnventariseerd door G. Stadermann onder toezicht van de archivaris van de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze inventaris bevatte 57 inventarisnummers. In 1954 werd hierop een eerste aanvulling gemaakt, bestaande uit de nummers 58-84. Rond 1980 werd een volgende aanvulling beschreven in een lijst zonder nummers. Tenslotte maakte L. Meydam in 2009 een globale lijst van een volgende aanvulling met de inhoud van 75 dozen. Deze aanvulling bevatte veel financiële stukken van zowel de kerkvoogdij als de diaconie. Het archief was met al deze verschillende toegangen niet goed toegankelijk. Al deze toegangen zijn daarom opnieuw geordend en geïntegreerd in de huidige inventaris.
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen: lijsten van pastoors, predikanten, ouderlingen en diakenen

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Persoonsgegevens na 100 jaar - zie inventaris
Omvang in meters:
8,87