Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het polderdistrict Tielerwaard, 1939 - 1982

0481 Archief van het polderdistrict Tielerwaard, 1939 - 1982

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de organisatie
1.1.1. Oprichting, wijzigingen en opheffing
1.1.2. Bestuursorganen
0481 Archief van het polderdistrict Tielerwaard, 1939 - 1982
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de organisatie
1.1.2.
Bestuursorganen
Het polderdistrict Tielerwaard kende drie verschillende bestuursorganen: het Gecombineerd College, de Dijkstoel en de Dijkgraaf.
1. Het Gecombineerd College was het algemeen bestuur van het polderdistrict. Het bestond uit de dijkgraaf, 7 heemraden en 17 hoofdgeërfden. Het Gecombineerd College was belast met het algemeen beleid, waaronder het vaststellen van regelingen en verordeningen, het vaststellen van de begrotingen en rekeningen, het bepalen van de omslag en het besluiten tot en geld vrijmaken voor nieuwe werken. Hoofdgeërfden werden gekozen door de ingelanden.
2. De Dijkstoel bestond uit de dijkgraaf en 7 heemraden. De heemraden werden voor een periode van zes jaar benoemd door de Kroon. Tot de taak van de dijkstoel behoorde het uitvoeren van wetten, regelingen en besluiten van het Gecombineerd College, de zorg voor eigendommen en werken, het houden van de schouw en het toezicht op het beheer van de penningmeester.
3. De dijkgraaf. De dijkgraaf werd door de Kroon benoemd, geschorst en ontslagen. Hij werd benoemd voor een periode van 6 jaar. De dijkgraaf was zowel voorziter van het Gecombineerd College als van de Dijkstoel. Hij vertegenwoordigde het polderdistrict in en buiten rechte en oefende toezicht uit op de ambtenaren. De uitgaande post werd door hem getekend.
G.J. Kolff, dijkgraaf van het polderdistrict Tielerwaard. Foto: Regionaal archief Rivierenland, fotocollectie detail uit foto nr 4183.
Naast deze bestuursorganen kende het polderdistrict Nood- of Buitengewone heemraden. Deze werden jaarlijks door de dijkstoel aangewezen, om bij oproeping van het dijkleger, de dijkstoel bij te staan.
Het bestuur werd bijgestaan door een ambtelijk apparaat. De belangrijkste ambtenaren waren de secretaris-penningmeester, tevens hoofd van de Administratieve dienst en een technisch ambtenaar, ook wel dijkopzichter genoemd. Deze was hoofd van de Technische dienst.
1.1.3. Zetel
1.1.4. Taken
1.2. Geschiedenis van het archief
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
1.4. Verwijzingen naar andere archieven en collecties
1.5. Bronnen

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
30,25
Opmerkingen:
van overbrenging in toegang 0040, dossiernummer 424 'stukken betreffende dienstverlening aan het Waterschap 2003-2007'
Toegangstitel:
B. van Dijk, inventaris van het archief van het Polderdistrict Tielerwaard (1904) 1939-1982 (1996)