Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het polderdistrict Tielerwaard, 1939 - 1982
x0481 Archief van het polderdistrict Tielerwaard, 1939 - 1982
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0481 Archief van het polderdistrict Tielerwaard, 1939 - 1982
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de organisatie
1.2. Geschiedenis van het archief
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
0481 Archief van het polderdistrict Tielerwaard, 1939 - 1982
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
Het grootste deel van het archief over de periode 1939-1982 van het polderdistrict Tielerwaard gevormd volgens het dossierstelsel, was beschreven in een inventaris van mw. A. Mourik-Mulder. In deze inventarisatie was echter een aanzienlijk deel van het archief van het polderdistrict over de periode 1939-1982 niet meegenomen. Bij aanvang van de inventarisatie van de aanvullingen betrof het in totaal zeven aanvullingen, met een omvang van maar liefst 36,5 meter. Het ging om de volgende aanvullingen:
- een aanvulling met dossiers gevormd volgens het dossierstelsel (2 m1)
- een bestand met door het polderdistrict verleende vergunningen (9 m1)
- een bestand met stukken betreffende toezicht op dorpspolders (8 m1)
- een bestand met financiële bescheiden met een afwijkend formaat (5 m1)
- een aanvulling grootboeken (2 m1)
- een aanvulling met losse, ongeordende stukken, deels afkomstig van de Technische Dienst (10 m1)
- een aanvulling, opgenomen in een verzamelbestand van aanvullingen van de Tielerwaard, ca . 0,5 m
Vanwege de grote omvang van de aanvullingen is besloten om alle toegangen te integreren tot één nieuwe inventaris, waarbij de dossiers gevormd volgens het dossierstelsel herkenbaar moesten blijven, omdat dit iets zegt over de dossiervorming bij de administratieve dienst. De in de inventaris van mw. A. Mourik-Mulder beschreven dossiers zijn daarom herkenbaar aan een asterix (*) na de nummering. Ten opzichte van de inventaris van mevrouw Mourik-Mulder is een aantal zaken wel gewijzigd. Dossiers zonder waarde voor het polderdistrict zijn vernietigd. Beschrijvingen die onjuist waren, zijn aangepast. Ook aangepast is de indeling. Er is nu gekozen voor een chronologische indeling binnen de rubrieken. In de vorige inventaris was een systematische indeling (naar codegetallen) gehanteerd. Het was niet nodig deze te handhaven, omdat de door de administratie gebruikte code in de vorige inventarisatie al niet meer de leidraad voor de indeling was: de vorige inventarisator heeft de oude codes omgezet naar een modernere code-indeling uit 1989. Van de chronologische indeling is alleen afgeweken wanneer een andere indeling de overzichtelijkheid bevorderde. Soms lag het meer voor de hand om binnen de rubriek te ordenen op naam van gemeente. De aankopen voor de dijkversterking zijn geordend conform de ordening bij de rechtsopvolger Polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden, namelijk op taxatienummer. De leidraad voor de indeling is nu het basisschema voor het inventariseren van waterschapsarchieven, gepubliceerd in het Nederlands Archievenblad 87, 1983 nr 4.
Voor stukken over de dijkversterking moet veelal worden gezocht in het archief van het polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden 1983-2001. De stukken over de periode tot 1983 zijn in deze inventaris wel als lege nummers opgenomen. Dat wil zeggen dat bij de plaats van het nummer streepjes staan (---) en dat onder de beschrijving een verwijzing naar de vindplaats in het archief van het polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden vermeld staat. De omvang van het archief bedroeg vóór de huidige inventarisatie:
- bestaand dossierarchief 5 meter
- aanvullingen 36 meter. Van de totale omvang van 41,5 meter is na schoning is nog 30,25 strekkende meter over: er is van de aanvullingen ca. 17 meter vernietigd, maar door berging in zuurvrije dozen kwamen er ook enkele meters bij. Van het dossierarchief was bij de eerdere inventarisatie al 11 meter vernietigd.
1.4. Verwijzingen naar andere archieven en collecties
1.5. Bronnen
Kenmerken
Verversingsgraad:
onregelmatig
Datering:
1939 - 1982
Plaats:
Tiel
Opmerkingen:
Verklaring van overbrenging in toegang 0040, dossiernummer 424 'stukken betreffende dienstverlening aan het Waterschap 2003-2007'
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1939 - 1982
Omvang in meters:
30,25
Openbaarheid:
Onbeperkt
Toegangstitel:
B. van Dijk, inventaris van het archief van het Polderdistrict Tielerwaard (1904) 1939-1982 (1996)
Gemeente:
Waterschap
Locatie:
Tiel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS