Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Woningbouwvereniging "Beter wonen Zij ons Doe...

0929 Archief van de Woningbouwvereniging "Beter wonen Zij ons Doel" te Kesteren, 1914 - 1956

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Oprichting en opheffing
1.2. Woningen
0929 Archief van de Woningbouwvereniging "Beter wonen Zij ons Doel" te Kesteren, 1914 - 1956
1. Inleiding
1.2.
Woningen
De woningbouwvereniging te Kesteren had 21 woningen in eigendom. De eerste tien woningen werden in 1915 aan de Broekdijk gebouwd. De grond was aangekocht van gemeenteraadslid A. van Florestein. Vijf jaar later werd begonnen met de bouw van nog eens 10 woningen op het zelfde perceel. In 1921 werd nog een woning gebouwd, mede op verzoek van het gemeentebestuur, voor G. Vink, ook aan de Broekdijk. De woningen zijn in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In 1940 werden de huizen al beschadigd. Bij een bombardement op 7 mei 1943 werden de woningen opnieuw getroffen. In de laatste maanden van de oorlog lag de gemeente in de frontlinie en werd er opnieuw veel schade toegebracht aan de huizen. Na de oorlog zijn alle huizen hersteld of weer opgebouwd.
Naast de woningen die de vereniging in eigendom had is in de jaren veertig en begin vijftig door de gemeente het beheer en onderhoud van tientallen door de gemeente gebouwde woningen overgedragen.
1.3. Bestuur

Kenmerken

Datering:
1914 - 1956
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Opmerkingen:
Archief van het gemeentebestuur van Kesteren
Toegangstitel:
S. v. Doornmalen, Inventaris van de archieven (...) van de Woningbouwvereeniging Kesteren 'Beter wonen zij ons doel' 1914-1956, (Lienden