Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van de Heerlijkheid Zuilichem, 1630 - 1854
x3014 Archief van de Heerlijkheid Zuilichem, 1630 - 1854
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

3014 Archief van de Heerlijkheid Zuilichem, 1630 - 1854
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De stukken zijn in september 1993 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard (per 1-1-2014 opgegaan in het Regionaal Archief Rivierenland) door mevr. F.L.M. d'Aulnis de Bourouill - Eyck van Zuylichem te 's-Gravenhage. De stukken vermeld onder de nummers 11 en 12 zijn fotokopieën van de originelen die geretourneerd zijn aan de eigenaresse. De stukken vormen een aanvulling op het archief van de heerlijkheid zoals dat berust op Geldes Archief (voorheen: Rijksarchief in Gelderland) te Arnhem. 1) Achter deze bijlagen zijn ter memorie beschrijvingen opgenomen van stukken die eveneens geretourneerd zijn aan de eigenaresse, en waarvan geen kopieën zijn gemaakt door het streekarchief.
De omvang van de stukken bedraagt 6 cm. Er zijn geen beperkende bepalingen gesteld aan de openbaarheid.
J.J.A. Buylinckx, 1993.
Noten
1. Dat archief werd in 1898 door W.G.M. Eyck van Zuylichem aan het Rijksarchief geschonken. Zie J.H. Forckema Andreae, Het archief van de heerlijkheid Zuilichem, zpl. z.jr. (overdruk uit de Verslagen Omtrent 's-Rijks Oude Archieven (VROA).
Bijlagen inleiding
BIJLAGE: Stukken geretourneerd aan mevr. D'aulnis De Bourouill-Eyck van Zyuylichem te 's-Gravenhage.
NB. Bij nader inzien wilde zij die stukken toch graag zelf behouden. De registratie vindt daarom hier ook slechts pro memorie plaats.
'Beschrijving van de levensloop van M.J. Eyck door hemzelve', geschreven op 84-jarige leeftijd, 1848, 1 stuk (44 pagina's).
Zegelstempel met daarop een alliantiewapen. Heraldisch rechts een wapenschild, vastgehouden door een griffioen, met het familiewapen Eyck en heraldisch links het wapen van de familie Lammens (het is hoogstwaarschijnlijk het alliantiewapen van het echtpaar Adriaan Hendrik Eyck en Adriana Maria Lammens, dat op 19 april 1764 huwde te Vlissingen), ca. 1764, 1 stempel (metaal met houten handvat).
Bekendmaking door A.H. Eyck dat hij niet wenst te berusten in de openbare verkoop van zijn vaste goederen die door de patriotten in 1787 in beslag zijn genomen en dat hij zich ten opzichte van eventuele kopers alle rechten voorbehoud, 1792; gedrukt, 1 stuk.
Register houdende verhandelingen over meetkunde, zonnenwijzers, Italiaans boekhouden, landmaten, globes in vergelijking met kaarten en over het slijpen van glazen, 18e eeuw, 1 deel.
Register opgemaakt door leden van de familie Eyck van Zuylichem houdende aantekeningen betreffende de familie Eyck van Zuylichem en verwante families, voorzien van gekleurde wapentekeningen, aangelegd in 1824 en later voorzien van enkele aanvullingen tot 1947; met enkele los inliggende stukken, 1 deel.
Verhandeling van Maurits Jacob Eyck van Zuylichem getiteld 'Opvoeding in de 19e eeuw en vroeger', 19e eeuw, 1 stuk.
Verhandeling van Maurits Jacob Eyck van Zuylichem getiteld 'Mijne gedachten over den geest der XIX eeuw', 19e eeuw,
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1630 - 1854
Plaats:
Zuilichem
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1630 - 1854
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
0,12
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zuilichem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS