Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de vereniging Het Groene Kruis te Nederhemert, 1928 - 1975

3164 Archief van de vereniging Het Groene Kruis te Nederhemert, 1928 - 1975

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
De vereniging werd opgericht in 1920 op initiatief van de heer Westrik, de toenmalige burgemeester van de gemeente Kerkwijk. De koninklijke goedkeuring werd verkregen bij KB van 6-4-1921 voor 29 jaar en na het verstrijken van die termijn bij KB van 12-7-1950 opnieuw voor 29 jaar. De vereniging telde in 1920 83 leden. De Naaischool in Nederhemert werd gebruikt voor vergaderingen en materialenopslag.
Met de zusterverenigingen in Bruchem-Kerkwijk, en Well-Ammerzoden werd in 1929 een zogenaamde TBC-commissie opgericht, die eigen rechtspersoonlijkheid verkreeg bij KB van 28-3-1929. Deze vereniging stelde zich ten doel 'de bestrijding van tuberculose als volksziekte', maar vatte die taak ruim op zodat het in de praktijk een samenwerkingsverband werd van de drie kruisverenigingen. De vereniging nam het initiatief om een wijkverpleegster voor de drie gemeenten aan te stellen.
In 1954 werd door de drie genoemde kruisverenigingen besloten tot de bouw van een wijkgebouw. Na veel discussie over de plaats waar het gebouw moest komen werd gekozen voor Delwijnen. De opening vond plaats op 3-1-1959.
De naam van het oude TBC-comité werd omgedoopt in 'Centraal Comité' waarin de drie kruisverenigingen bleven samenwerken, met name ten aanzien van de wijkverpleegster en het wijkgebouw.
Het archiefje (inclusief wat stukken van de TBC-commissie) is in 1997 aan het Streekarchief Bommelerwaard geschonken via de heer J. Satter te Zaltbommel. De omvang bedraagt 0.06 m. Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
J.J.A. Buylinckx 1997.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Categorie: