Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisve...

0678 Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvesting te Ochten, 1942 - 1949

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
1. Algemeen
1.1.1. Woningwet en woningbouwverenigingen
1.1.2. Woningbouwverenigingen te Echteld en Kesteren
1.1.3. Gegevenstabellen
1.1.4. Inventarisatie
0678 Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvesting te Ochten, 1942 - 1949
Toelichting
1. Algemeen
1.1.4.
Inventarisatie
De archieven van de woningbouwverenigingen zijn slechts fragmentarisch bewaard gebleven, mede als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Eind 1944 werden de inwoners van de gemeenten Echteld en Kesteren gedwongen te evacueren. Bij de plotselinge evacuatie hadden de bescheiden van de woningbouwverenigingen niet de hoogste prioriteit. Velen dachten destijds ook dat de evacuatie slechts voor korte duur zou zijn en lieten veel spullen achter. Echter, vanaf september 1944 tot en met mei 1945 lag de frontlinie precies door de beide gemeenten. Met name de dorpen Opheusden en Ochten zijn toen zwaar beschadigd en geplunderd. De brandkast van de penningmeester van de Opheusdense vereniging bleek na terugkomst te zijn opgeblazen. Hierdoor waren niet alleen archiefbescheiden verloren gegaan, maar ook de nog aanwezige contanten. *  De oorlogssituatie heeft tot gevolg gehad dat van de verenigingen te Opheusden, Ochten en Kesteren vrijwel geen stukken aanwezig zijn van voor mei 1945. Deels kunnen deze lacunes worden opgevuld met stukken uit de beide gemeente-archieven. Het archief van de vereniging te Echteld is het meest compleet bewaard gebleven.
De archiefstukken werden aangetroffen in de gemeente-archieven van na 1945. In 1949 zijn de verenigingen van Echteld en Ochten opgegaan in het gemeentelijk woningbedrijf. Hetzelfde gebeurde zeven jaar later in de gemeente Kesteren. Na de opheffing van de woningbouwverenigingen heeft men destijds de stukken gevoegd bij de aanwezige gemeentelijke dossiers over de verenigingen. In 1994 en begin 1995 zijn de stukken hieruit gelicht en afzonderlijk beschreven.
1.1.5. Literatuur
2. Vereniging tot verbetering van de volkshuisvesting te Ochten

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
S.E.M. van Doornmalen, Inventaris van de archieven van de Vereeniging tot verbetering van volkshuisvesting te Ochten 1942 - 1949 (...)